Gulasz to danie, które nada się zarówno na obiad codzienny, jak i odświętny. Jest doskonałą propozycją dla tych, którzy nie mają wielkiego doświadczenia w gotowaniu, a mimo to chcieliby przyrządzić smaczny posiłek dla siebie i swoich bliskich. Gulasz na mięsie jest niezwykle pożywny - zwalczy uczucie głodu i nasyci na długie godziny. Zachęcamy do zapoznania się z naszą sprawdzoną recepturą na gulasz z kurczaka z warzywami.
Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej. Obecnie znany jest na całym świecie, również w Polsce. Do jego przygotowania można wykorzystać każdy rodzaj mięsa - sprawdzi się zarówno mięso z kurczaka i indyka, jak i wieprzowe oraz wołowe. W tym przepisie skupimy się na gulaszu z mięsa drobiowego, gdyż jest najłatwiej dostępne i najchętniej wybierane. Ważnym elementem potrawy są zioła i przyprawy, nie zapomnij więc o tym aromatycznym dodatku.
Składniki:
Mięso z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie zajmij się warzywami. Marchewkę, cebulę i cukinię umyj, obierz i pokrój na talarki. Pomidory sparz, obierz i również pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny. Umieść na niej kawałki kurczaka, które w dalszej kolejności podsmażaj przez ok. 10 minut.
Mięso przełóż na talerz, a na patelni podsmaż cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 2-3 minutach dodaj cukinię oraz marchew. Całość podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuj pod przykryciem przez kolejnych 10 minut.
Do warzyw i wywaru dodaj pomidory i kurczaka, a także przyprawy. Wszystkie składniki gotuj przez 8-10 minut. Przygotuj małą miskę lub głęboki talerz. Połącz w naczyniu obie mąki z odrobiną wody. Zamieszaj, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Powstałą mieszankę przelej do gulaszu, zamieszaj i gotuj przez chwilę. Gulasz jest niemal gotowy - na koniec wystarczy, że posypiesz go posiekaną pietruszką. Danie możesz zjeść ze świeżym pieczywem lub z ulubioną kaszą. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl