Obiad jednogarnkowy, czyli makaron z kurczakiem w obłędnym sosie pomidorowym. Dwadzieścia minut i gotowe

Kto z nas nie kocha pysznych makaronów z najróżniejszymi dodatkami, w najróżniejszych sosach? Jeśli łączysz w sobie miłość do potraw z makaronem i niechęć do zmywania, mamy dla ciebie idealny przepis. Makaron jednogarnkowy z kurczakiem zrobisz w dwadzieścia minut. Nie dość, że łatwo i bez bałaganu, to jeszcze naprawdę przepysznie.

Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dania z makaronem to bardzo popularny wybór jeśli chodzi o obiad, lunch lub kolację. Nie ma powodów do zdziwienia - kombinacji jest tyle, że każdego dnia możemy cieszyć się zupełnie innym smakiem w zależności od wybranych składników i typu makaronu. Dziś jednak pokażemy wam przepis na obiad jednogarnkowy z makaronem i kurczakiem w rolach głównych. Jest tak pyszny, że zaniemówisz, a robi się go szybciej, niż tradycyjne spaghetti. Nic, tylko zajadać.

Zobacz wideo

Obiad jednogarnkowy - makaron z kurczakiem w sosie 

Składniki:

  • ok. 350 g dowolnego makaronu, może to być spaghetti, penne lub talgiatelle - masz pełną dowolność
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, szczypta cukru
  • oliwa
  • opcjonalnie: odrobina sosu sojowego jasnego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • starty ser do posypania (parmezan lub inny twardy dojrzewający)

Szybki makaron jednogarnkowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub szeroki rondel. Dobrze, gdyby miał grube dno. Następnie rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się podsmaża, dodaj paprykę posiekaną w niewielką kostkę. Smaż całość na dość dużym ogniu przez chwilę, aż papryka się zeszkli. 
  2. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Obsmaż z każdej strony i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż 5 minut, następnie dodaj pomidory passatę oraz makaron. Wymieszaj i lekko zmniejsz moc palnika. 
  3. Kiedy makaron zacznie wchłaniać wilgoć, zalej całość bulionem, dodaj śmietankę i do smaku sól, pieprz i oregano. Gotuj na średniej mocy palnika, aż makaron się ugotuje al dente. Nie zapomnij, by co chwilę zamieszać - wówczas nadmiar płynu szybciej odparuje, a sos stanie się gęsty i kremowy.
  4. Kiedy makaron jest już al dente, w razie potrzeby dopraw danie cukrem, sokiem z cytryny i innymi przyprawami. Dodaj także ser starty na drobnych oczkach i ponownie wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po ugotowaniu. 

Jednogarnkowy makaron daje ci całe mnóstwo możliwości. Możesz dodać także szpinak, pieczarki i co tylko masz pod ręką. Mięso z kurczaka możesz równie dobrze zastąpić mięsem z indyka. Możliwości jest mnóstwo, ale garnek niech będzie tylko jeden. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.