Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dania z makaronem to bardzo popularny wybór jeśli chodzi o obiad, lunch lub kolację. Nie ma powodów do zdziwienia - kombinacji jest tyle, że każdego dnia możemy cieszyć się zupełnie innym smakiem w zależności od wybranych składników i typu makaronu. Dziś jednak pokażemy wam przepis na obiad jednogarnkowy z makaronem i kurczakiem w rolach głównych. Jest tak pyszny, że zaniemówisz, a robi się go szybciej, niż tradycyjne spaghetti. Nic, tylko zajadać.
Obiad jednogarnkowy - makaron z kurczakiem w sosie
Składniki:
- ok. 350 g dowolnego makaronu, może to być spaghetti, penne lub talgiatelle - masz pełną dowolność
- puszka krojonych pomidorów
- 500 ml bulionu lub rosołu
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz, oregano, szczypta cukru
- oliwa
- opcjonalnie: odrobina sosu sojowego jasnego lub 3 łyżki soku z cytryny
- starty ser do posypania (parmezan lub inny twardy dojrzewający)
Szybki makaron jednogarnkowy - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel. Dobrze, gdyby miał grube dno. Następnie rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się podsmaża, dodaj paprykę posiekaną w niewielką kostkę. Smaż całość na dość dużym ogniu przez chwilę, aż papryka się zeszkli.
- Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Obsmaż z każdej strony i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż 5 minut, następnie dodaj pomidory passatę oraz makaron. Wymieszaj i lekko zmniejsz moc palnika.
- Kiedy makaron zacznie wchłaniać wilgoć, zalej całość bulionem, dodaj śmietankę i do smaku sól, pieprz i oregano. Gotuj na średniej mocy palnika, aż makaron się ugotuje al dente. Nie zapomnij, by co chwilę zamieszać - wówczas nadmiar płynu szybciej odparuje, a sos stanie się gęsty i kremowy.
- Kiedy makaron jest już al dente, w razie potrzeby dopraw danie cukrem, sokiem z cytryny i innymi przyprawami. Dodaj także ser starty na drobnych oczkach i ponownie wymieszaj. Podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.
Jednogarnkowy makaron daje ci całe mnóstwo możliwości. Możesz dodać także szpinak, pieczarki i co tylko masz pod ręką. Mięso z kurczaka możesz równie dobrze zastąpić mięsem z indyka. Możliwości jest mnóstwo, ale garnek niech będzie tylko jeden.