Anna Lewandowska to jedna z najpopularniejszych sportsmenek, a także trenerka personalna, dietetyczka i osobowość medialna. Choć wielu mogłoby się wydawać, że kotlety mielone to danie, którego raczej nie przygotowuje, a już na pewno nie je, to podzieliła się z internautami przepisem na mielone. Są zdecydowanie w jej stylu i warto ich spróbować. Oto przepis na mielone, którymi zajada się Robert Lewandowski.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety mielone Ani Lewandowskiej. Takich na pewno jeszcze nie jedliście
Dodatek buraków może dziwić, jednak musicie nam uwierzyć na słowo i spróbować kotletów z przepisu Ani Lewandowskiej. Smakują obłędnie i są zdrowsze niż te z tradycyjnego przepisu. Gwarantujemy, że będzie zajadać się nimi cała rodzina. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- 200 g ugotowanych buraków,
- łyżka oliwy, oleju kokosowego lub masła klarowanego,
- szczypta kurkumy,
- pół łyżeczki majeranku,
- szczypta chili,
- sól,
- pieprz.
Przepis na kotlety mielone od Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wrzuć mięso mielone oraz starte na dużych oczkach ugotowane buraki.
- Całość dopraw kurkumą, solą, pieprzem, majerankiem i chili. Dodaj również tłuszcz i zagnieć na jednolitą masę, aż do połączenia składników.
- Z tak powstałej masy formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych i smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Będą gotowe, gdy osiągną ciemnobrązowy odcień.
- Gdy będą wysmażone, przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu w łatwy sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie będą pasować do nich ziemniaki, ryż czy surówka z ulubionych warzyw. Smacznego!