Puszyste i leciutkie pancakes, czyli amerykański sen na twoim talerzu. Zrezygnuj z mleka, a będą pyszniejsze

Pancakes to idealny pomysł na śniadanie, słodki podwieczorek lub kolację. Przepis na pankejki jest banalny i poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Jak zrobić pancakes, żeby smakowały jak w amerykańskim barze? Zamień mleko na inny składnik, a smak cię oczaruje.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki to śniadanie wymarzone. Po pierwsze dlatego, że robi się je błyskawicznie, po drygie - sposób wykonania jest banalny i po trzecie - pankejki są po prostu przepyszne. Dziś zdradzimy ci przepis, dzięki któremu twoje pancakes będą smakowały jak marzenie, a głównym powodem jest mała zamiana. Zamień mleko na maślankę, a nie nadążysz smażyć. 

Zobacz wideo

Pancakes - przepis jak z amerykańskiego baru

Składniki:

  • 250 ml naturalnej maślanki
  • 1 większe jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. 
  2. Do drugiej miski wbij jajko, wlej maślankę i całość zmiksuj. Następnie połącz składniki suche i mokre, miksując na niewielkich obrotach, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. 
  3. Miskę z ciastem na pancakes odłóż na kilka minut. Gdy ciasto odpocznie, na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz do smażenia. 
  4. Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na pancakes i smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złociste i rumiane. 

Tak przygotowane pankejki świetnie smakują z każdym dodatkiem. Polecam domową konfiturę, krem czekoladowy lub miód albo syrop klonowy. Jeśli chcesz sobie szybko poprawić humor i przy okazji napełnić brzuch, niech ten przepis zostanie inspiracją. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.