Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pankejki to śniadanie wymarzone. Po pierwsze dlatego, że robi się je błyskawicznie, po drygie - sposób wykonania jest banalny i po trzecie - pankejki są po prostu przepyszne. Dziś zdradzimy ci przepis, dzięki któremu twoje pancakes będą smakowały jak marzenie, a głównym powodem jest mała zamiana. Zamień mleko na maślankę, a nie nadążysz smażyć.
Pancakes - przepis jak z amerykańskiego baru
Składniki:
- 250 ml naturalnej maślanki
- 1 większe jajko
- ok. 150 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miski wbij jajko, wlej maślankę i całość zmiksuj. Następnie połącz składniki suche i mokre, miksując na niewielkich obrotach, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem na pancakes odłóż na kilka minut. Gdy ciasto odpocznie, na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz do smażenia.
- Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj na patelnię porcje ciasta na pancakes i smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złociste i rumiane.
Tak przygotowane pankejki świetnie smakują z każdym dodatkiem. Polecam domową konfiturę, krem czekoladowy lub miód albo syrop klonowy. Jeśli chcesz sobie szybko poprawić humor i przy okazji napełnić brzuch, niech ten przepis zostanie inspiracją.