W dzieciństwie nikt nie chciał jej jeść, a teraz jest rarytasem. Ania Lewandowska dzieli się przepisem

W dzieciństwie ta zupa była prawdziwym koszmarem. Teraz jednak krupnikiem ze smakiem zajada się wielu z nas. Ania Lewandowska podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na wyjątkowy krupnik. Choć nie smakuje tak jak ten u babci, mimo to jest pyszny.

Krupnik to jedna z tradycyjnych, domowych zup, która w PRL-u była prawdziwym przysmakiem. Choć nieco o niej zapomniano, teraz znów "wraca na salony". I choć w dzieciństwie nie wszyscy chcieli ją jeść, to teraz większość zajada się tak, że aż "uszy się trzęsą". Spróbujcie krupniku Ani Lewandowskiej, by odkryć nowy wymiar smaku.  

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Krupnik - przepis Ani Lewandowskiej. Z przepisem babci ma niewiele wspólnego 

Krupnik Ani Lewandowskiej może być nieco zaskakujący. Niektóre składniki mogą budzić kontrowersje, bo nijak mają się do tradycyjnej wersji. Ale spróbowaliśmy i wiemy już, że to naprawdę pyszny krupnik. Dajcie mu szansę! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 2 l wywaru z warzyw,  
  • 100 g kaszy jaglanej, 
  • kalarepa, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 2 marchewki, 
  • 1/2 szklanki groszku zielonego, 
  • cebula pokrojona w piórka, 
  • 3 ziela angielskie, 
  • 3 liście laurowe, 
  • szczypta pieprzu czarnego, 
  • szczypta soli morskiej, 
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka masła ghee. 

Przepis na krupnik Anny Lewandowskiej. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy cebulę i podsmażamy ją na maśle ghee. Jeśli go nie mamy, użyjmy zwykłego masła. Gdy warzywo nabierze koloru, wyłączamy palnik.  
  2. Do podgrzanego bulionu warzywnego dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną.  
  3. Kalarepę, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy razem z podsmażoną cebulą do naszej zupy.  
  4. Całość doprawiamy pieprzem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez ponad kwadrans. 
  5. Gdy warzywa zmiękną, do zupy dodajemy zielony groszek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie podajemy ze świeżym rozmarynem i kromką świeżego chleba. Będzie smakować obłędnie. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.