Jesień zwykle wiąże się ze sporym ochłodzeniem i deszczową pogodą. Jednak nawet ten okres w roku może mieć pozytywne strony. Nie są to może deszcz, wiatr i ponura aura, ale przysmaki, które najlepsze są właśnie teraz. Jednym z nich jest orzech, z którego można zrobić wiele smacznych rzeczy.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Z orzecha można przyrządzić nalewki, masło orzechowe, a nawet mleko. Świetnie sprawdza się również jako dodatek lub główny składnik deserów. Najpopularniejsze ciasto z nim w roli głównej to oczywiście orzechowiec. Wykonanie go nie jest trudne, wystarczy zrobić słodką budyniową masę i mieć herbatniki. W takiej wersji będzie gotowy w kilka chwil, a ponadto nie jest potrzebny do tego piekarnik.
Przepis na orzechowiec bez pieczenia
Składniki
- 500 g orzechów włoskich łuskanych,
- 2 opakowania maślanych herbatników,
- puszka masy kajmakowej,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- łyżeczka oleju kokosowego.
Składniki na krem budyniowy
- 250 g miękkiego masła,
- 1 litr mleka,
- łyżka brązowego cukru,
- 2 żółtka,
- 3 opakowania budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie orzechów. Dokładnie usuń z nich skórki i posiekaj na drobne kawałki. Niektóre kawałki pozostaw w całości, by później udekorować nimi wierzch.
- Odlej 250 ml mleka, a następnie całą resztę przelej do rondelka i podgrzej z dodatkiem cukru. Do chłodnego odlanego płynu dodaj żółtka, a także wszystkie budynie w proszku. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita konsystencja.
- Taką mieszankę przelej do ciepłego mleka i miksuj na średnich obrotach miksera. Krem powinien stać się gęstszy i pozbawiony grudek. Gdy taki będzie, możesz odstawić go na bok, do lekkiego ostudzenia.
- Masło podziel na mniejsze kawałki i umieść je w misce. Za pomocą miksera utrzyj je na gładko, następnie cały czas miksując, dodawaj do niego gotową masę budyniową. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie równe części. Do pierwszej dodaj garść orzechów i zamieszaj do połączenia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na niej rozprowadź połowę masy z orzechami, a także niewielką ilość masy kajmakowej. Kolejna warstwa powinna być wykonana z herbatników, masy budyniowej i ponownie kajmakiem. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
- Ostatnią warstwą powinny być ciasteczka wysmarowane masą krówkową. Tak przygotowane ciasto udekoruj posiekanymi i całymi orzechami. Gotowy deser włóż na kilka godzin do lodówki, by krem mógł stężeć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl