Główny składnik znajdziesz pod drzewem. Zbierz go i zrób najsmaczniejsze ciasto tej jesieni

Jesienne desery to nie tylko szarlotka czy cynamonki. Do tej listy można również dorzucić jeszcze jedno ciasto, które powinno cieszyć się popularnością. Kluczowy składnik można znaleźć pod drzewami. Gdy spróbujesz tego deseru, będziesz powtarzać tę recepturę co kilka dni.

Jesień zwykle wiąże się ze sporym ochłodzeniem i deszczową pogodą. Jednak nawet ten okres w roku może mieć pozytywne strony. Nie są to może deszcz, wiatr i ponura aura, ale przysmaki, które najlepsze są właśnie teraz. Jednym z nich jest orzech, z którego można zrobić wiele smacznych rzeczy.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Z orzecha można przyrządzić nalewki, masło orzechowe, a nawet mleko. Świetnie sprawdza się również jako dodatek lub główny składnik deserów. Najpopularniejsze ciasto z nim w roli głównej to oczywiście orzechowiec. Wykonanie go nie jest trudne, wystarczy zrobić słodką budyniową masę i mieć herbatniki. W takiej wersji będzie gotowy w kilka chwil, a ponadto nie jest potrzebny do tego piekarnik.

Przepis na orzechowiec bez pieczenia

Składniki

  • 500 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 2 opakowania maślanych herbatników,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Składniki na krem budyniowy

  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 litr mleka,
  • łyżka  brązowego cukru,
  • 2 żółtka,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie orzechów. Dokładnie usuń z nich skórki i posiekaj na drobne kawałki. Niektóre kawałki pozostaw w całości, by później udekorować nimi wierzch.
  2. Odlej 250 ml mleka, a następnie całą resztę przelej do rondelka i podgrzej z dodatkiem cukru. Do chłodnego odlanego płynu dodaj żółtka, a także wszystkie budynie w proszku. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita konsystencja.
  3. Taką mieszankę przelej do ciepłego mleka i miksuj na średnich obrotach miksera. Krem powinien stać się gęstszy i pozbawiony grudek. Gdy taki będzie, możesz odstawić go na bok, do lekkiego ostudzenia.
  4. Masło podziel na mniejsze kawałki i umieść je w misce. Za pomocą miksera utrzyj je na gładko, następnie cały czas miksując, dodawaj do niego gotową masę budyniową. Dokładnie wymieszaj i podziel na dwie równe części. Do pierwszej dodaj garść orzechów i zamieszaj do połączenia.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na jej dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na niej rozprowadź połowę masy z orzechami, a także niewielką ilość masy kajmakowej. Kolejna warstwa powinna być wykonana z herbatników, masy budyniowej i ponownie kajmakiem. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
  6. Ostatnią warstwą powinny być ciasteczka wysmarowane masą krówkową. Tak przygotowane ciasto udekoruj posiekanymi i całymi orzechami. Gotowy deser włóż na kilka godzin do lodówki, by krem mógł stężeć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: