Gruzińska zupa deklasuje polskie specjały. Rozgrzeje i zapełni brzuchy lepiej niż znany nam gulasz

Gdy za oknem wiatr, deszcz i coraz niższe temperatury, jedyne, o czym myślimy, to rozgrzanie się smacznymi potrawami. W takim przypadku najczęściej gotujemy zupy, które w tej roli są niezawodne. By i tym razem uraczyć się nie tylko rozgrzewającą, lecz także smaczną potrawą, spróbuj wykonać gruziński smakołyk. Ten smak nikogo nie zawiedzie.

Gruzińska kuchnia to prawdziwa uczta dla smakoszy. Charakteryzuje się intensywnymi aromatami, wyrazistymi przyprawami i różnorodnością smaków. Jednym z wyjątkowych dań, pochodzących z tego regionu, jest zupa charczo, która łączy w sobie bogactwo tradycyjnych smaków tego kraju. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Pierwotna, gruzińska nazwa tej potrawy to dżorchis chorczi charszot, co dosłownie oznacza zupę z mięsa wołowego. Oprócz tego składnika można w niej znaleźć posiekane włoskie orzechy, a także wachlarz warzyw. Potrawa może niektórym przypominać klasyczny gulasz, jednak dzięki oryginalnym dodatkom wyróżnia się na tle innych dań.

Przepis na zupę charczo

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 200 g mięsa wołowego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 100 g ryżu,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • świeża natka pietruszki do posypania,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy stanie się on odpowiednio ciepły, wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka chwil do momentu, aż stanie się miękka i złocista.
  2. Do warzywa dodaj pokrojone w sporą kostkę mięso wołowe i obsmażaj je z każdej strony. Do takiej mieszanki przeciśnij czosnek, dodaj obraną i pokrojoną w talarki marchew, a także posiekane w kostkę ziemniaki. Paprykę dokładnie przemyj, usuń gniazda nasiennie i posiekaj, a następnie również umieść w garnku.
  3. Wszystkie warzywa przez kilka minut, do momentu aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, a także wlej bulion. Zamieszaj i pozostaw całość na średnim ogniu, gotuj do miękkości warzyw.
  4. Gdy składniki zdobędą odpowiednią miękkość dopraw zupę solą, pieprzem, oregano, a także wrzuć posiekane na drobno orzechy włoskie.
  5. W osobnym garnuszku ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź go i dodaj do ugotowanego dania. Przed podaniem udekoruj zupę posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.