Co zrobić, żeby pieczony kurczak był soczysty i jędrny? Marynata to klucz - biały składnik zdziała mięsne cuda

Planujesz upiec kurczaka na obiad i nie masz pojęcia, co zrobić, żeby znów nie wyszedł suchy jak wiór? Dziś zdradzimy ci sekret cudownie soczystego i jednego mięsa. Sukces zaczyna się od marynaty - najważniejszy składnik zaczyna się na "m" i nie jest to mleko.

Więcej przepisów na dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kurczak jest najczęściej kupowanym mięsem przez Polaków i nie ma ku temu powodów do zdziwienia. Mięso kurczaka jest względnie tanie, łatwo dostępne i łatwe w obróbce, chociaż zdarzają się wyjątki. Jeśli chodzi o kurczaka, bardzo łatwo go wysuszyć i pozbawić smaku, zwłaszcza podczas pieczenia, ale i na to są sposoby. Jeśli chcesz, żeby twój pieczony kurczak był zawsze soczysty i pełen smaku, najlepiej zadbaj o to już dzień wcześniej i włóż mięso do marynaty. Ale nie takiej zwykłej marynaty - postaw na maślankę i kilka przypraw, a na talerzu zadzieje się prawdziwa kulinarna magia. 

Zobacz wideo

Jak zrobić soczystego kurczaka? Z pomocą przyjdzie maślanka

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia)
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka oczyść i osusz. Następnie przełóż do dużej miski. 
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Natrzyj także innymi przyprawami i nie zapomnij o occie. 
  3. Zalej całość maślanką i dokładnie wymieszaj, by mięso było w całości pokryte marynatą. Miśkę z ciastem przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin. 
  4. Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z kurczakiem, by mięso nabrało temperatury pokojowej. 
  5. Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na kurczaku. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.

Taki kurczak niemal rozpływa się w ustach. Jeśli szukasz przepisu na obiad dla całej rodziny, nie wahaj się i pędź do sklepu po maślankę i kurczaka - nie zawiedziesz się. 

Więcej o: