Więcej przepisów na dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kurczak jest najczęściej kupowanym mięsem przez Polaków i nie ma ku temu powodów do zdziwienia. Mięso kurczaka jest względnie tanie, łatwo dostępne i łatwe w obróbce, chociaż zdarzają się wyjątki. Jeśli chodzi o kurczaka, bardzo łatwo go wysuszyć i pozbawić smaku, zwłaszcza podczas pieczenia, ale i na to są sposoby. Jeśli chcesz, żeby twój pieczony kurczak był zawsze soczysty i pełen smaku, najlepiej zadbaj o to już dzień wcześniej i włóż mięso do marynaty. Ale nie takiej zwykłej marynaty - postaw na maślankę i kilka przypraw, a na talerzu zadzieje się prawdziwa kulinarna magia.
Jak zrobić soczystego kurczaka? Z pomocą przyjdzie maślanka
Składniki:
- 6 ćwiartek z kurczaka (możesz podzielić na udka i podudzia)
- 500 ml maślanki naturalnej
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Kurczaka oczyść i osusz. Następnie przełóż do dużej miski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj nim mięso. Natrzyj także innymi przyprawami i nie zapomnij o occie.
- Zalej całość maślanką i dokładnie wymieszaj, by mięso było w całości pokryte marynatą. Miśkę z ciastem przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin.
- Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z kurczakiem, by mięso nabrało temperatury pokojowej.
- Delikatnie strzep nadmiar maślanki z kawałków kurczaka, ale nie wycieraj mięsa - trochę marynaty powinno zostać na kurczaku.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kurczaka przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką albo folią aluminiową. Piecz przez pół godziny. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny.
Taki kurczak niemal rozpływa się w ustach. Jeśli szukasz przepisu na obiad dla całej rodziny, nie wahaj się i pędź do sklepu po maślankę i kurczaka - nie zawiedziesz się.