-
Haps
-
Jak przygotować
- Wytęż wzrok, zerwij z krzaka i wrzuć do garnka. W kilka minut zrobisz sok, za który podziękuje organizm
Wytęż wzrok, zerwij z krzaka i wrzuć do garnka. W kilka minut zrobisz sok, za który podziękuje organizm
Dobrej jakości sok to bomba witaminowa, która może świetnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast kupować, warto zrobić je samodzielnie, bo właśnie wtedy mamy pewność, że produkt jest naturalny. By zadbać o siebie nie tylko od zewnątrz, zaopatrz się w ten przysmak. Odpowiednio wykonany, będzie nie tylko zdrowy, ale też pyszny.
Przygotowując zapasy na zimę, w pierwszej kolejności sięgamy po przepisy na dżemy i kiszonki. Niestety bardzo często zapominamy o sokach, które mogą odegrać bardzo ważną rolę. W tym roku, by być na sto procent przygotowanym na wszystko, polecamy zrobić ten przysmak. To sok z żurawiny, który ma wiele zastosowań w kuchni, a także działa zdrowotnie. Wykonanie go jest bardzo proste, potrzebujesz tylko trzech składników.
Zobacz wideo W roli głównej: kurkuma. Z tym napojem odporność wzrośnie
Sok z żurawiny to nie tylko pyszny napój, ale także bogate źródło wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, E, witamin z grupy B oraz antyoksydantów. Jej właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne sprawiają, że jest idealna do wspomagania układu moczowego i serca. Dodatkowo żurawina zawiera pektyny, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, co czyni ją cennym dodatkiem do codziennej diety. Oprócz działań zdrowotnych ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją dodać do wypieków, herbat, a także może zastąpić słodzik.
Przepis na sok z żurawiny
Składniki:
- 500 g świeżych lub mrożonych owoców żurawiny,
- 1 l wody,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jeśli używasz świeżych owoców, to dokładnie przemyj je pod bieżącą wodę, jeśli mrożonych, odpowiednio wcześnie wyjmij je z zamrażarki.
- Następnie umieść żurawinę w garnku, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż owoce zmiękną.
- Po tym czasie, gdy żurawina się ugotuje, odcedź ją przez sito, by uzyskać sok.
- Teraz jest czas na dodanie cukru. Dzięki niemu kwaśny smak żurawiny się wyrówna, a sok będzie smaczniejszy. Mieszaj płyn do całkowitego rozpuszczenia.
- Na koniec przelej sok do czystych i wyparzonych butelek i słoików. Mocno je zakręć i pozostaw do wystudzenia. Gdy ostygną, przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl