Wytęż wzrok, zerwij z krzaka i wrzuć do garnka. W kilka minut zrobisz sok, za który podziękuje organizm

Dobrej jakości sok to bomba witaminowa, która może świetnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Zamiast kupować, warto zrobić je samodzielnie, bo właśnie wtedy mamy pewność, że produkt jest naturalny. By zadbać o siebie nie tylko od zewnątrz, zaopatrz się w ten przysmak. Odpowiednio wykonany, będzie nie tylko zdrowy, ale też pyszny.

Przygotowując zapasy na zimę, w pierwszej kolejności sięgamy po przepisy na dżemy i kiszonki. Niestety bardzo często zapominamy o sokach, które mogą odegrać bardzo ważną rolę. W tym roku, by być na sto procent przygotowanym na wszystko, polecamy zrobić ten przysmak. To sok z żurawiny, który ma wiele zastosowań w kuchni, a także działa zdrowotnie. Wykonanie go jest bardzo proste, potrzebujesz tylko trzech składników.

Zobacz wideo W roli głównej: kurkuma. Z tym napojem odporność wzrośnie

Sok z żurawiny to nie tylko pyszny napój, ale także bogate źródło wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, E, witamin z grupy B oraz antyoksydantów. Jej właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne sprawiają, że jest idealna do wspomagania układu moczowego i serca. Dodatkowo żurawina zawiera pektyny, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, co czyni ją cennym dodatkiem do codziennej diety. Oprócz działań zdrowotnych ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją dodać do wypieków, herbat, a także może zastąpić słodzik.

Przepis na sok z żurawiny

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych owoców żurawiny,
  • 1 l wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz świeżych owoców, to dokładnie przemyj je pod bieżącą wodę, jeśli mrożonych, odpowiednio wcześnie wyjmij je z zamrażarki.
  2. Następnie umieść żurawinę w garnku, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż owoce zmiękną.
  3. Po tym czasie, gdy żurawina się ugotuje, odcedź ją przez sito, by uzyskać sok.
  4. Teraz jest czas na dodanie cukru. Dzięki niemu kwaśny smak żurawiny się wyrówna, a sok będzie smaczniejszy. Mieszaj płyn do całkowitego rozpuszczenia.
  5. Na koniec przelej sok do czystych i wyparzonych butelek i słoików. Mocno je zakręć i pozostaw do wystudzenia. Gdy ostygną, przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.