Mizeria to jedna z najprostszych sałatek do obiadu. Nie dość, że robi się ją szybko, to jeszcze zazwyczaj wszystkim smakuje, ponieważ jej skład to absolutnie podstawowe produkty takie jak ogórki i jogurt lub śmietana. Nikogo nie zmuszamy, by przestał robić mizerię tak jak lubi najbardziej (i nie będziemy próbować rozstrzygać, czy lepsza jest ta na słono, czy ta na słodko!), zachęcamy jednak, by czasem spróbować czegoś nowego.
A czymś takim z pewnością jest ten przepis z profilu Moje Domowe Jedzenie na TikToku. Pokazana tam mizeria to coś znacznie więcej niż wszystkim dobrze znana klasyka. Na liście składników znalazły się bowiem między innymi: czerwona cebula, miód oraz musztarda. Ciekawi cię, jak to wszystko wkomponowało się w mizerię? Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis, a wideo pod TYM linkiem (wyjątkowo podajemy je w ten sposób ze względu na problem z wyświetleniem go w tekście).
Składniki:
Na sos:
Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy klasycznie na plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. W miseczce robimy sos: śmietanę mieszamy z majonezem, miodem i musztardą stołową. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce. Na koniec dodajemy jeszcze musztardę francuską i posiekaną natkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do większego naczynia przekładamy ogórki i cebulę. Na warzywa wlewamy sos i znów dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mizeria jest gotowa. Przed podaniem można ją jeszcze na chwilę odstawić do lodówki. Autorka przepisu zapewnia, że taka mizeria komponuje się dobrze z każdym obiadem.