Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sposobów na makaron z kurczakiem jest wiele, ale jeden przepis zasługuje na szczególne uznanie i myślę, że każdy chociaż raz powinien wypróbować makaronu "na zielono". Jaki jest sekret smaku? Połączenie szpinaku i sera feta to duet tak doskonały, jak jabłka i cynamon, pomidor i cebulka lub masło i chleb.
Szybki obiad z makaronem. Połącz kurczaka z tymi dodatkami
Składniki:
- ok. 300 g ulubionego makaronu
- 600 świeżego szpinaku
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2-ząbki czosnku
- 2 łyżki sera w typie greckiej fety
- śmietanka 30 proc.
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron ugotuj a osolonym wrzątku. Powinien być al dente. Kurczaka pokrój w kostkę i dopraw ulubionymi przyprawami. Dodaj odrobinę oliwy i wymieszaj.
- Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklij cebulę. Następie dodaj kurczaka i całość podsmażaj, aż mięso się zamknie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Dopraw odrobina soli i pieprzem.
- Ser feta pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Kiedy się rozpuści, dodaj odcedzony makaron, 1/3 szklanki wody, w której się gotował oraz śmietankę.
- Całość wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać startym serem lub udekorować natką pietruszki.
Taki makaron możesz zrobić także z indykiem lub łososiem. Opcji jest mnóstwo i każda jest pyszna. Jeśli jednak ograniczasz w swojej diecie węglowodany, użyj makaronu konjac - wówczas wystarczy go jedynie sparzyć we wrzątku z solą.