Cały garnek zniknie w kilka chwil, gdy dodasz to do zupy. O przepis zapyta każdy, kto jej spróbuje

Za oknem możemy zobaczyć pierwsze oznaki jesieni. Z szaf wyciągnęliśmy już płaszcze i kurtki, jednak wracając do domu i tak dobrze by było jeszcze ogrzać się od środka. Najlepszym rozwiązaniem są zupy, które zapewniają maksimum rozgrzewających doznań. Ta z pewnością ogrzeje nawet największego zmarzlucha, a to dzięki tej mieszance przypraw.

Jesień to czas zup, które w tym okresie jedzone są prawie codziennie. To one rozgrzewają i sprawiają, że możemy poczuć się nieco lepiej. Najczęściej wykonuje się więc rosół, z którego później można przyrządzić inne, równie smaczne potrawy. Jedną z nich jest krem z kukurydzy, czyli banalnie prosta zupa z kilku składników.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Do wykonania tej potrawy nie trzeba wiele. Jej podstawą jest oczywiście bulion, do którego należy wrzucić tytułową kukurydzę i podsmażoną cebulę. Całość dopełniona jest aromatycznymi przyprawami. Dla lepszego smaku warto dodać gałkę muszkatołową, która nadaje całości głębi.

Przepis na krem z kukurydzy

Składniki

  • 500 ml bulionu,
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz,
  • groszek ptysiowy do podania.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie warzywo. Podsmażaj je przez kilka chwil, by lekko się zarumieniło.
  2. Bulion przelej do większego garnka i wrzuć do niego odsączoną z zalewy kukurydzę. Gotuj całość przez następne 15 minut, następnie dodaj podsmażoną cebulę. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
  3. Gotowy wywar zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Gdy będzie chłodniejszy, zmiksuj go na gładko za pomocą blendera. Tak przygotowany krem dopraw solą, pieprzem, obiema paprykami, gałką muszkatołową i kurkumą, dokładnie zamieszaj do połączenia.
  4. Podczas serwowania możesz posypać ją groszkiem ptysiowym i ozdobić natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (0)

Cały garnek zniknie w kilka chwil, gdy dodasz to do zupy. O przepis zapyta każdy, kto jej spróbuje

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).