-
Haps
-
Jak przygotować
- Cały garnek zniknie w kilka chwil, gdy dodasz to do zupy. O przepis zapyta każdy, kto jej spróbuje
Cały garnek zniknie w kilka chwil, gdy dodasz to do zupy. O przepis zapyta każdy, kto jej spróbuje
Za oknem możemy zobaczyć pierwsze oznaki jesieni. Z szaf wyciągnęliśmy już płaszcze i kurtki, jednak wracając do domu i tak dobrze by było jeszcze ogrzać się od środka. Najlepszym rozwiązaniem są zupy, które zapewniają maksimum rozgrzewających doznań. Ta z pewnością ogrzeje nawet największego zmarzlucha, a to dzięki tej mieszance przypraw.
Jesień to czas zup, które w tym okresie jedzone są prawie codziennie. To one rozgrzewają i sprawiają, że możemy poczuć się nieco lepiej. Najczęściej wykonuje się więc rosół, z którego później można przyrządzić inne, równie smaczne potrawy. Jedną z nich jest krem z kukurydzy, czyli banalnie prosta zupa z kilku składników.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Do wykonania tej potrawy nie trzeba wiele. Jej podstawą jest oczywiście bulion, do którego należy wrzucić tytułową kukurydzę i podsmażoną cebulę. Całość dopełniona jest aromatycznymi przyprawami. Dla lepszego smaku warto dodać gałkę muszkatołową, która nadaje całości głębi.
Przepis na krem z kukurydzy
Składniki
- 500 ml bulionu,
- 2 puszki kukurydzy konserwowej,
- cebula,
- 3 łyżki masła,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól,
- pieprz,
- groszek ptysiowy do podania.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie warzywo. Podsmażaj je przez kilka chwil, by lekko się zarumieniło.
- Bulion przelej do większego garnka i wrzuć do niego odsączoną z zalewy kukurydzę. Gotuj całość przez następne 15 minut, następnie dodaj podsmażoną cebulę. Trzymaj całość na ogniu przez kilka minut.
- Gotowy wywar zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Gdy będzie chłodniejszy, zmiksuj go na gładko za pomocą blendera. Tak przygotowany krem dopraw solą, pieprzem, obiema paprykami, gałką muszkatołową i kurkumą, dokładnie zamieszaj do połączenia.
- Podczas serwowania możesz posypać ją groszkiem ptysiowym i ozdobić natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Komentarze (0)
Cały garnek zniknie w kilka chwil, gdy dodasz to do zupy. O przepis zapyta każdy, kto jej spróbuje
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!