Więcej przepisów na dania kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i pojawia się nie tylko w niedziele i ważniejsze uroczystości, ale także pomaga w momentach gorszego samopoczucia. Co dom, to inny sposób na rosół - jedni gotują go tylko na mięsie kurczaka, inni dodają indyka, kaczkę lub wołowinę. Jedni opalają cebulę, inni dodają jabłko lub pomidora i to wszystko jest w porządku. Jednak jeszcze sto lat temu na polskich stołach pojawiał się rosół gotowany na mięsie, którego współcześni mogli nigdy nawet nie spróbować.
Bażant to piękny, dzikożyjący ptak, chociaż od jakiegoś czasu zaczęły powstawać hodowle, zarówno do celów ozdobnych jak i hobbystycznych, ale także spożywczych. Samce bażantów są pięknie upierzone i dorosły samiec waży mniej więcej tyle, ile średni kurczak. Bażant jednak ma chude mięso, które ma charakterystyczny, delikatny aromat dziczyzny. Świetnie nadaje się do pieczenia, ale także do gotowania, a najlepszy z bażanta jest oczywiście rosół. Dodaj do wywaru warzywa i przyprawy (w tym jedną nietypową) i zaskocz bliskich iście staropolskim smakiem.
Składniki:
Do rosołu z bażanta możesz dodać także podroby, takie jak serduszka czy żołądki drobiowe. Pamiętaj jednak, że bażanta nie kupisz w każdym sklepie - najlepiej wybrać się do wielkopowierzchniowych marketów lub kupić mięso bezpośrednio u hodowcy.