-
Haps
-
Jak przygotować
- Kremówka papieska z Wadowic nie ma szans z holenderską wersją. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Kremówka papieska z Wadowic nie ma szans z holenderską wersją. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Holandia mało komu kojarzy się ze słodkimi deserami. Jednak na kulinarnych kartach historii zapisane są słodkie przysmaki, które warto odtworzyć. Jednym z nich jest to ciasto, które może przypominać znaną nam kremówkę. Jego smak powala, a przygotowanie nie jest wcale wybitnie trudne.
Słodkie ciasta należą do deserów, przy których bardzo trudno przejść obojętnie. Jadamy je przy każdej możliwej okazji i nikt sobie ich nie oszczędza. Jednym z klasyków w kuchni polskiej jest kremówka papieska, która wyróżnia się na tle innych słodkości. Jest ona rarytasem, którego smak trudno podrobić, jednak okazuje się, że ma konkurencję.
Zobacz wideo Kremówka papieska na każdą porę
Tompouce to słodkie ciasto złożone z dwóch warstw delikatnego ciasta francuskiego lub duńskiego, przełożonego kremem waniliowym. Jego wierzch polany jest lukrem o jasnoróżowym lub jasnoniebieskim odcieniu. Tradycyjnie tompouce jest podawane w prostokątnej formie, ale w różnych regionach może przybrać różne kształty i rozmiary. To właśnie ten holenderski specjał może być dużą konkurencją dla polskiego deseru. By sprawdzić, które ciasto jest lepsze, warto zrobić je od razu.
Przepis na tompouce, czyli holenderską kremówkę
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 150 g cukru pudru,
- kilka kropel różowego lub niebieskiego barwnika spożywczego.
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy i delikatnie je rozwałkuj. Następnie pokrój je na prostokątne kawałki, które trzeba przenieść na blaszkę. Włóż ją do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut, by ich kolor był złocisty. Po tym czasie ostrożnie je wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
- W czasie gdy ciasto się piecze, czas przygotować krem. Do rondelka wlej mleko i zagotuj je na średnim ogniu. W misce żółtka ubij wraz z cukrem na gładką masę, następnie stopniowo dodawaj budyń, ekstrakt waniliowy i gorące mleko. Całość energicznie wymieszaj do powstania gładkiej masy.
- Tak przygotowany krem przelej do rondelka i ustaw go na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotuj masę do zgęstnienia, następnie zdejmij i pozostaw do ostudzenia.
- Do osobnej miseczki przelej śmietankę kremówkę i na średnich obrotach miksera wymieszaj ją z cukrem pudrem. Z tej mieszanki powinna powstać puszysta masa. Dodaj do niej barwnik spożywczy i niewielką ilość wody, zamieszaj.
- Jedną warstwę ciasta francuskiego połóż na talerzu, następnie nałóż krem waniliowy i przykryj drugą warstwą ciasta. Tak przygotowane ciasta polej przyrządzonym lukrem i pozostaw je do stężenia polewy. Przechowuj w lodówce, smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl