Włóż ziemniaki do słoika i zalej tą mieszanką. Po spróbowaniu nie uwierzysz w ich smak. Są idealne do jarzynowej

Ziemniaki można znaleźć w każdym domu. Wykonuje się z nich smakowite obiady, są świetnym dodatkiem i przekąską. Jednak w takiej odsłonie mogą zaskoczyć nawet największego znawcę kulinarnego. Zamknięcie ich w słoiku i zalanie marynatą dostarczy znakomitych doznań smakowych.

Ziemniaki to warzywo, z którego można zrobić naprawdę wiele potraw. Najczęściej na stołach trafiają pod postacią kremowego purée, jako kopytka, farsz do pierogów ruskich lub bardzo popularnych frytek. Jednak pomimo że te wszystkie popularne propozycje są smaczne i tak czasem warto spróbować czegoś nowego.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

By tak się stało, proponujemy zamknąć to warzywo w słoiku i zalać aromatyczną zalewą. Jednak zanim się to zrobi, warto je ugotować. Dzięki temu, po kilku dniach przesiąkną smakiem i będą gotowe do spożycia. Tak przygotowane można podać jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do sałatek. Jeśli jesteście fanami sałatki jarzynowej, właśnie takie ziemniaki urozmaicą jej smak.

Przepis na marynowane ziemniaki w słoiku

Składniki

  • 10 średnich  ziemniaków o podobnym rozmiarze,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml octu jabłkowego,
  • 250 ml oliwy z oliwek lub oleju,
  • 2 cebule,
  • czerwona papryka
  • żółta papryka,
  • 2 ostre papryczki,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź je i delikatnie ponakłuwaj je za pomocą widelca.
  2. Do miski wlej wodę, ocet, a także oliwę z oliwek lub olej. Dokładnie wymieszaj i wsyp sól, pieprz i cukier. Do takiej mieszanki dodaj także posiekaną ostrą papryczkę.
  3. Żółtą i czerwoną paprykę dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Je również dodaj do powstałej mieszanki. 
  4. Cebule obierz z łupin i pokrój je w cienkie piórka. Je również wrzuć do mieszanki, w której znajdują się wszystkie składniki.
  5. Ugotowane ziemniaki przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zalej je porcją marynaty i szczelnie zamknij. Tak przygotowane pozostaw na kilka dni, by mogły nabrać smaku. Przechowuj je w lodówce nawet do 3 miesięcy.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.