Szybkie ciasto na maślance. Puszyste jak chmurka i lepsze niż drożdżowe. Zadbaj o konkretną mąkę

Jak zrobić delikatne, puszyste i mięciutkie ciasto? Już nie musisz bawić się zagniatanie ciasta drożdżowego i czekanie, aż łaskawie wyrośnie. Dużo lepsze od drożdżowego jest ciasto na maślance i zgodzisz się ze mną już po pierwszym gryzie. Wybierz jednak odpowiednią mąkę - nie każda się dobrze sprawdzi.

Więcej przepisów na szybkie ciasto znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Czasami chodzi za nami ochota na coś słodkiego, ale baton lub cukierki nie są tym, co zaspokoi nasz głód. Co zatem zrobić kiedy do cukierni daleko, a na ciasto drożdżowe nie mamy siły ani cierpliwości? Szybkie ciasto na maślance zawsze dobrze się sprawdzi - jest proste, pyszne i puszyste jak chmurka. Najlepiej wychodzi na miałkiej mące - wybierz typ 450 i sukces murowany.

Zobacz wideo

Mięciutkie i puszyste ciasto na maślance

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 300 ml maślanki naturalnej
  • 3 większe jajka
  • ok. 150 g cukru
  • ok. 0,5 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione owoce lub bakalie

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy i za pomocą miksera utrzyj całość na jasną masę. 
  2. Do jajek utartych z cukrem dodaj maślankę i kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj olej. Następnie wyłącz mikser i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Na wierchu połóż wybrane dodatki - owoce, kawałki czekolady, pokruszone batoniki lub bakalie. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto maślankowe piecz przez ok. 50 minut. Po upieczeniu ostudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.

Takie ciasto nigdy nie zwodzi i wszystkim smakuje. Pięknie wyrasta, jest delikatne i przepięknie pachnie w całym domu. Jeśli zastanawiasz się, co podać do kawy podczas popołudniowych pogaduszek ze znajomymi, takie ciasto sprawdzi się perfekcyjnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.