Puszyste placuszki są nie tylko banalnie proste w wykonaniu, ale i obłędnie smaczne. Przepis na nie zdradziła Ewa Szczęsna, uczestniczka siódmej edycji popularnego programu kulinarnego "Masterchef", która obecnie dzieli się swoimi recepturami w mediach społecznościowych. Tydzień temu opublikowała na Instagramie filmik z przygotowania fluffy pancakes, czyli leciutkich i delikatnych placków. Nadają się w sam raz na pyszne śniadanie lub przekąskę do pracy czy szkoły.
Placuszki biszkoptowe można "spersonalizować", czyli wzbogacić o ulubione dodatki. Ewa Szczęsna proponuje podanie z gęstą śmietanką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser udekorować czekoladowym kremem, bitą śmietaną, owocami, orzechami, cukrem pudrem, a nawet posypką. Jedyne, co nas w tej kwestii ogranicza, to wyobraźnia kulinarna.
Składniki:
Jajka rozdziel do dwóch misek. Do miski z żółtkami wlej mleko i dokładnie wszystko roztrzep. W kolejnym kroku przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość za pomocą różdżki kuchennej, tak aby powstała jednolita, gładka masa.
Białka ubij mikserem. Stopniowo dodawaj cukier, nie przestając miksować. Po paru chwilach powinna powstać sztywna, biała piana. Łyżkę ubitych białek przełóż do masy z żółtek i powoli, delikatnie wymieszaj. Połączone składniki przelej następnie do pianki i ponownie zamieszaj.
Łyżką do lodów (lub inną) nakładaj ostrożnie niewielkie porcje na suchą patelnię. Dwie łyżki ciasta będą tworzyć jeden placuszek. Ciasto polej dwiema łyżkami wody i przykryj. Smaż obustronnie po 2-3 minuty, aż do zarumienienia. Gotowe placki wyłóż na talerz i podaj ze słodkim syropem, dżemem lub śmietanką. Gwarantujemy, że puszystym obłoczkom nikt się nie oprze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!