• Link został skopiowany

Uczestniczka "Masterchefa" zdradza przepis na biszkoptowe placuszki. Wychodzą puszyste jak chmurka

Lekkie i puszyste placuszki biszkoptowe to świetny pomysł na szybki i nieziemsko smaczny deser. Recepturą na nie podzieliła się niedawno uczestniczka siódmej edycji programu "Masterchef". Jedyne, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych składników i ochota na coś słodkiego. Kto by się nie skusił?
Lekkie i puszyste placuszki biszkoptowe z przepisu Ewy Szczęsnej
fot. vaaseenaa / iStock.com / Instagram: @ewa.masterchef

Puszyste placuszki są nie tylko banalnie proste w wykonaniu, ale i obłędnie smaczne. Przepis na nie zdradziła Ewa Szczęsna, uczestniczka siódmej edycji popularnego programu kulinarnego "Masterchef", która obecnie dzieli się swoimi recepturami w mediach społecznościowych. Tydzień temu opublikowała na Instagramie filmik z przygotowania fluffy pancakes, czyli leciutkich i delikatnych placków. Nadają się w sam raz na pyszne śniadanie lub przekąskę do pracy czy szkoły.

Zobacz wideo Tęczowe placuszki

Fluffy pancakes, czyli przepis na słodki kawałek nieba. Te placuszki biszkoptowe smakują nieziemsko

Placuszki biszkoptowe można "spersonalizować", czyli wzbogacić o ulubione dodatki. Ewa Szczęsna proponuje podanie z gęstą śmietanką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser udekorować czekoladowym kremem, bitą śmietaną, owocami, orzechami, cukrem pudrem, a nawet posypką. Jedyne, co nas w tej kwestii ogranicza, to wyobraźnia kulinarna. 

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 35 g mąki,
  • 25 g mleka,
  • 30 g cukru,
  • 2 g proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: aromat waniliowy.
 

Puszyste placuszki biszkoptowe z przepisu Ewy Szczęsnej. Sposób wykonania

Jajka rozdziel do dwóch misek. Do miski z żółtkami wlej mleko i dokładnie wszystko roztrzep. W kolejnym kroku przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość za pomocą różdżki kuchennej, tak aby powstała jednolita, gładka masa. 

Białka ubij mikserem. Stopniowo dodawaj cukier, nie przestając miksować. Po paru chwilach powinna powstać sztywna, biała piana. Łyżkę ubitych białek przełóż do masy z żółtek i powoli, delikatnie wymieszaj. Połączone składniki przelej następnie do pianki i ponownie zamieszaj.

Łyżką do lodów (lub inną) nakładaj ostrożnie niewielkie porcje na suchą patelnię. Dwie łyżki ciasta będą tworzyć jeden placuszek. Ciasto polej dwiema łyżkami wody i przykryj. Smaż obustronnie po 2-3 minuty, aż do zarumienienia. Gotowe placki wyłóż na talerz i podaj ze słodkim syropem, dżemem lub śmietanką. Gwarantujemy, że puszystym obłoczkom nikt się nie oprze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: