Naleśniki to jedne z popularniejszych dań, które możemy zjeść o każdej porze dnia i nocy. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Dodatkowo można je standardowo wysmażyć, a także wypiec w piekarniku. Tym razem chcemy pokazać niestandardowe wydanie tego przysmaku. Farsz jest naprawdę zaskakujący.
istock / BrazilPhotos
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki to danie, które robi się w ekspresowym tempie. Z ich prostym przepisem może poradzić sobie każdy, nawet ten, kto uważa, że w kuchni ma dwie lewe ręce. Połączenie mąki z aromatycznym nadzieniem tworzy danie, które idealnie pasuje na poranny posiłek, a także na obiad i kolację. Najczęściej można spotkać się z ich słodkim podaniem, jednak są również i ci, który wolą połączyć je z wytrawnymi smakami.
REKLAMA
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Naleśniki z naszego przepisu nie są standardowym przepisem, który można znaleźć w każdym domu. W tym wydaniu można poczuć rybny smak, a to za sprawą tuńczyka. Dodatkowo dodaje się do niego kukurydzę, aromatyczne przyprawy i świeże zioła. Jednak to nie wszystko. Całość dopełniona jest smakiem ugotowanych jajek, śmietany i żółtego sera.
Przepis na zapiekane naleśniki z tuńczykiem
Składniki na ciasto naleśnikowe
650 g mąki pszennej,
2 jajka,
250 ml mleka,
150 ml wody gazowanej,
pół łyżeczki cukru,
sól,
olej do smażenia.
Składniki na farsz
2 puszki tuńczyka,
pół puszki kukurydzy,
2 jajka,
300 g żółtego sera,
łyżka śmietany,
łyżeczka koperku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Przygotowanie naleśników rozpocznij od przyrządzenia ciasta. Mąkę przesiej bezpośrednio do dużej miski i wbij do niej jajka, wsyp cukier i sól. Stopniowo zacznij wlewać mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj całość za pomocą miksera na średnich obrotach. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji, pozbawione grudek.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, formuj na nim cienkie naleśniki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz.
Gdy naleśniki się podsmażają, możesz zająć się farszem. Jajka umieść w rondelku i ugotuj je na twardo. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekaj, a tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy. Ser również zatrzyj na tarce.
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie z sobą wymieszaj. Na sam koniec obsyp mieszankę solą i pieprzem. Nie zapomnij również o dodaniu śmietany, która nadaje całości odpowiedniej konsystencji.
Wysmażone naleśniki wysmaruj przygotowanym farszem. Dokładnie je zawiń i ciasno ułóż w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu również możesz umieścić kawałki masła, a także żółty ser.
Tak przygotowane naleśniki umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz przez około 15 minut. Podawaj z ulubionymi sosami.