-
Haps
-
Jak przygotować
- Najlepszy dodatek do wędlin, mięs i jajek. Sos tatarski z tym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej
Najlepszy dodatek do wędlin, mięs i jajek. Sos tatarski z tym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej
Sos tatarski to wymarzony dodatek do wędlin, mięs na zimno, kanapek i jajek na twardo. Przepis jest bardzo prosty, a podstawą jest majonez. Jednak sos tatarski może być jeszcze smaczniejszy. Jeśli zastanawiasz się, jak go ulepszyć, dodaj kilka zielonych kuleczek. Nie, nie chodzi o oliwki.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wykonanie sosu tatarskiego jest banalnie proste i jedyna czynność, która może nam sprawić mały problem, jest drobne posiekanie wszystkich składników. Oczywiście wśród listy składników nie może zabraknąć marynowanych grzybków, ogórków i cebuli. Ja jednak dodaję coś jeszcze. Już dosłownie łyżka posiekanych drobno marynowanych kaparów świetnie podkręci smak sosu i sprawi, że będziesz go jeść łyżką prosto z miseczki.
Sos tatarski - przepis na najlepszy dodatek do mięs i wędlin
Składniki:
- ok. 300 g ulubionego majonezu
- mała czerwona cebula
- kilka marynowanych grzybków, mniej więcej 3 pełne łyżki po posiekaniu
- 2 średnie ogórki kiszone
- łyżka kaparów
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Grzybki odsącz z zalewy. Następnie drobno je posiekaj. Jeśli masz możliwość, wybierz te grzybki, które się "nie ślimaczą". Dobrym wyborem będą marynowane rydze, kurki, gąski. Jeśli jednak nie masz takich grzybków, pieczarki także się sprawdzą.
- Ogórki także drobno posiekaj. Możesz je także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jednak posiekane w kostkę lepiej sprawdzą się w sosie. Posiekaj także cebulę oraz kapary. Wszystkie składniki włóż do miski.
- Dodaj majonez, sól oraz pieprz do smaku. Możesz także dodać łyżkę soku z cytryny. Następnie całość wymieszaj i odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.
Tak przygotowany sos tatarski smakuje wyśmienicie i będzie stanowił idealne uzupełnienie wielu przekąsek i przystawek. Jeśli masz przed sobą spotkanie w większym gronie, koniecznie zrób ten sos i podaj jako dodatek do wędlin lub domowego schabu na zimno.