• Link został skopiowany

Magda Gessler przypomniała przepis na zapomnianą sałatkę. Dodaje coś, czego w innych nie ma

Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach przede wszystkim stara się pomóc właścicielom upadających restauracji. Jednak poza tym program może być również źródłem inspiracji kulinarnych i kopalnią wskazówek. W jednym z odcinków 27. sezonu Magda Gessler przypomniała przepis na, jak sama stwierdziła, zapomnianą już sałatkę Waldorf. Zdradziła też, jaki składnik ona dodaje. W innych przepisach go nie znajdziesz.
Sałatka Waldorf. Magda Gessler dodaje składnik, którego nikt inny nie używa / zdjęcie ilustracyjne
zdj. w tle: Fanfo / Shutterstock / fot. Magdy Gessler: TOMASZ STANCZAK / Agencja Wyborcza.pl / kolaż Haps.pl / zdjęcie ilustracyjne

W szóstym odcinku 27. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła bytomską "Restaurację pod Orzechem", którą później przemianowała na "Dziadka do orzechów". Przygotowując nowe menu lokalu, które miało kręcić się wokół orzecha włoskiego, restauratorka przypomniała przepis na, jak sama stwierdziła, nieco zapomnianą już sałatkę Waldorf.

To sałatka owocowo-warzywno-orzechowa, która wywodzi się z Nowego Jorku. Po raz pierwszy podano ją w tamtejszym hotelu Waldorf, stąd jej nazwa. Wymyślił ją Szwajcar Oscar Tschirky. Jej głównymi składnikami są seler, orzechy włoskie oraz jabłka. Magda Gessler zdradziła, że ona dodaje jeszcze jedno warzywo, którego próżno szukać w innych przepisach na sałatkę Waldorf - białą rzodkiew. "To mój dodatek i fantazja" - przyznała na wizji. Ciekawi cię, jak zrobić zepchniętą w niepamięć sałatkę? Poniżej znajdziesz przepis.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na klasyczną sałatkę szopską

Przepis na sałatkę Waldorf. Magda Gessler podkręca jej smak czymś, czego nikt inny nie używa

Składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek,
  • kilkanaście winogron (wedle upodobań, mogą być zarówno białe, jak i ciemne),
  • 3 łyżki majonezu,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • sól i pieprz,
  • rukola lub inna sałata,
  • opcjonalnie sekretny składnik Magdy Gessler: biała rzodkiew.

Sposób przygotowania:

Selery myjemy, obieramy i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Odcedzamy, a potem kroimy lub szatkujemy w cienkie słupki. Białą rzodkiew i jabłka również myjemy. Warzywo obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Owoce obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Potem kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy seler i rzodkiew. Rodzynki moczymy we wrzątku przez dwie minuty, a po odsączeniu dorzucamy do jabłek i warzyw

Do miski wsypujemy rukolę, a potem dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę jabłek, selera, białej rzodkwi i rodzynek. Dorzucamy majonez połączony z sokiem z cytryny i mieszamy składniki. Na koniec dorzucamy połówki winogron oraz orzechy włoskie podprażone na patelni - połówki lub w całości. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Więcej o: