W szóstym odcinku 27. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła bytomską "Restaurację pod Orzechem", którą później przemianowała na "Dziadka do orzechów". Przygotowując nowe menu lokalu, które miało kręcić się wokół orzecha włoskiego, restauratorka przypomniała przepis na, jak sama stwierdziła, nieco zapomnianą już sałatkę Waldorf.
To sałatka owocowo-warzywno-orzechowa, która wywodzi się z Nowego Jorku. Po raz pierwszy podano ją w tamtejszym hotelu Waldorf, stąd jej nazwa. Wymyślił ją Szwajcar Oscar Tschirky. Jej głównymi składnikami są seler, orzechy włoskie oraz jabłka. Magda Gessler zdradziła, że ona dodaje jeszcze jedno warzywo, którego próżno szukać w innych przepisach na sałatkę Waldorf - białą rzodkiew. "To mój dodatek i fantazja" - przyznała na wizji. Ciekawi cię, jak zrobić zepchniętą w niepamięć sałatkę? Poniżej znajdziesz przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Selery myjemy, obieramy i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Odcedzamy, a potem kroimy lub szatkujemy w cienkie słupki. Białą rzodkiew i jabłka również myjemy. Warzywo obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Owoce obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Potem kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy seler i rzodkiew. Rodzynki moczymy we wrzątku przez dwie minuty, a po odsączeniu dorzucamy do jabłek i warzyw
Do miski wsypujemy rukolę, a potem dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę jabłek, selera, białej rzodkwi i rodzynek. Dorzucamy majonez połączony z sokiem z cytryny i mieszamy składniki. Na koniec dorzucamy połówki winogron oraz orzechy włoskie podprażone na patelni - połówki lub w całości. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.