Pasta jajeczna Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji to hit w menu. Jej sekret tkwi nie tylko w jajkach

Pasta jajeczna Magdy Gessler jest genialna w swej prostocie. Kluczowy jest jednak dobór składników. Chodzi nie tylko o wysokiej jakości jajka, lecz także o konkretne przyprawy, które nadają jej wyrazistego smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na pastę jajeczną Magda Gessler zaprezentowała w jednym z odcinków Kuchennych rewolucji. Pomagała wówczas w Białogardzie właścicielom lokalu Stop, który przemianowała na Bistro Jajo. Menu, które zaproponowała restauratorka, składało się głównie z potraw z jajkami. Jedną z pozycji była właśnie pasta jajeczna Magdy Gessler, która bardzo zasmakowała gościom.

Zobacz wideo Zobacz też nasze przepisy na pastę jajeczną na trzy sposoby

Restauratorka do jej zrobienia używa konkretnego zestawu przypraw. Sięga między innymi po curry czy ostrą paprykę. Zwraca uwagę również na to, jakie jajka wybiera. Powinny być ekologiczne i pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Poniżej znajdziecie cały przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler.

Pasta jajeczna Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka curry,
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, a koperek i szczypiorek siekamy. Jajka po ugotowaniu i wystudzeniu również kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy je najpierw z ziołami, a potem z majonezem, musztardą i masłem. Dodajemy curry, ostrą paprykę oraz majeranek. Mieszamy i doprawiamy wedle własnych upodobań solą oraz pieprzem.

Pasta jajeczna Magdy Gessler świetnie pasuje do kanapek. Pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jeżeli jeszcze chcecie wzbogacić jej smak, możecie dodać do niej np. awokado, fetę, świetnie smakuje też z dodatkiem wędzonych ryb, pieczarek lub kurczaka. Pastę jajeczną można podawać również z rzodkiewką, dobrze będzie komponowała się na świeżym pieczywie również z pomidorem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.