-
Haps
-
Jak przygotować
- Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz robić ją codziennie. Smak głównego składnika podkręć mlekiem
Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz robić ją codziennie. Smak głównego składnika podkręć mlekiem
Zupy to tani i szybki sposób na wykonanie obiadu. Wystarczy, że wrzuci się do wywaru kilka warzyw i danie jest prawie gotowe. By wykonać tę zupę, warto dodać jeszcze kilka dodatkowych składników. Jednym z nich jest mleko, dzięki któremu jest bardziej kremowa.
W kulinarnym świecie jest wiele dań, które są warte uwagi. Niestety nie zawsze są one wykonywane, a to przez to, że wolimy postawić na bardziej tradycyjne potrawy. Jeśli decydujemy się przygotować zupę sięgamy więc na przepisy na pomidorową, ogórkową albo krupnik. Mało kto wykonuje ten specjał, który gotowy jest w kilka chwil.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Zupa brokułowa jest świetnym daniem, gdy chcemy zjeść coś błyskawicznego w przygotowaniu i do tego za grosze. Wystarczy połączyć z sobą składniki, które z pewnością są już w naszej lodówce i kuchni. By dodać jej smaku i aby stała się bardziej kremowa i lekka, warto wlać mleko. Z nim jest obłędnie pyszna.
Przepis na zupę brokułową z serem
Składniki
- 400 ml bulionu,
- 400 g brokułów,
- 400 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- cebula,
- 500 ml mleka,
- łyżeczka suszonego czosnku,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki wody,
- 3 łyżki parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wrzuć na nie obrany i posiekany czosnek. Smaż przez kilka chwil, do momentu zeszklenia.
- Brokuły przemyj i podziel na mniejsze różyczki. Dodaj go do czosnku, zamieszaj i zalej bulionem.
- Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z bulionem, zalej mlekiem i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Zagotuj całość i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Do miseczki wsyp skrobię ziemniaczaną i połącz ją z wodą. Mieszankę wlej do wywaru i dokładnie zamieszaj. Tak przygotowaną zupę zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj ze startym parmezanem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl