Jest lepsze od makowca, a to za sprawą kremu. Udaje się za każdym razem, więc zapisz ten przepis

Makowiec robiony jest za każdym razem, gdy zbliża się koniec roku. Zazwyczaj stawiany jest na stole w okresie Bożego Narodzenia, lecz poza tymi świętami również można go przygotować. By jednak zrobić coś, co zaskoczy bliskich, polecamy wykorzystać ten przepis. Dzięki niemu można poznać nowy smak wypieku.

Makowiec może kojarzyć się tylko z jednym, czyli okresem świątecznym. Jednak nie tylko z tej okazji można upiec ciasto, które wypełnione jest makiem. Listopad i trochę chłodniejsze dni mogą być równie dobrym czasem na zrobienie takiego ciasta. By jednak podać je nieco inaczej, rekomendujemy użycie tego przepisu. Znacznie różni się od klasyka, a dzięki dodaniu różnych dodatków jest jeszcze lepszy.

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Ciasto makowe z kremem czekoladowym jest świetną alternatywą dla znanego nam wypieku. Jednak różnice, jakie można w nich zauważyć, są znaczące. Przede wszystkim w tym deserze przeważa domowej roboty krem. Dodatkowo wierzch udekorowany jest polewą i posiekanymi orzechami. Całość okazuje się miękka, pyszna i puszysta.

Przepis na ciasto makowe z kremem czekoladowym

Składniki na biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 150 g maku,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki kremu czekoladowego.

Składniki na polewę:

  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 200 g orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie wypieku zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę wraz z dodatkiem soli. Ciągle ubijając dodawaj cukier, zmiksuj do połączenia. Na sam koniec dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
  2. Do większej miski przesiej mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Dodaj również proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszaj.
  3. Do ubitych białek dodawaj suche składniki i dokładnie je zmiksuj do połączenia. Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj szpatułką. Formę wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez 35 minut. Po wypieczeniu przetnij biszkopt wzdłuż na dwie części. Pozostaw do ostudzenia.
  4. Teraz czas na przygotowanie kremu czekoladowego. Do rondelka przelej śmietankę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i krem czekoladowy. Dokładnie mieszaj do roztopienia i połączenia. Następnie odstaw do przestudzenia na kilka godzin do lodówki.
  5. Schłodzony krem przełóż na jedną część biszkoptu. Równomiernie go rozsmaruj i przełóż drugim biszkoptem. Polej ciasto polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady. Na koniec wierzch posyp posiekanymi orzechami. Przechowuj ciasto w lodówce. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.