-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciocia Krysia zdradziła mi przepis na jesienny przysmak. Możesz dodać go do ciast lub dań mięsnych
Ciocia Krysia zdradziła mi przepis na jesienny przysmak. Możesz dodać go do ciast lub dań mięsnych
Słodkie przekąski to nie tylko ciasta, cukierki i inne znane nam produkty. To również owoce, które mają w sobie wiele witamin. W tym wydaniu okazują się jeszcze słodsze i smaczniejsze. Ciocia Krysia zawsze dodawała je do piernika i mięsa z kaczki. Robi się je w kilka chwil, a jedzenie to sama przyjemność.
Marynowanie może kojarzyć się większości z nas z zamykaniem w słoikach dorodnych warzyw. Stoją później w naszych piwniczkach i czekają na zimowy okres, kiedy wyciągniemy je na stół. Okazuje się jednak, że nie tylko warzywa mogą być w taki sposób przerabiane. Na ich miejsce warto wrzucić soczyste owoce, których nam nie brakuje.
Zobacz wideo Gruszki zapiekane z niebieskim serem
W moim domu, oprócz dżemów i soków, robiło się także owoce w zalewie. Wykorzystywało się je później do ciast takich jak sernik, piernik czy babka. Zazwyczaj robiło się tak ze śliwkami i wiśniami, lecz moja ciocia pokazała mi jeszcze inny sposób. To ona przywoziła nam gruszki marynowane, które aż kipiały aromatem. Ten owoc połączony z zalewą jest palce lizać.
Przepis na gruszki marynowane
Składniki:
- 500 ml wody,
- 350 ml octu winnego,
- 1 kg twardych gruszek,
- 450 g drobnego cukru,
- cytryna,
- 2 łyżki goździków,
- kawałek świeżego imbiru,
- laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki przemyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne.
- Do garnka wlej wodę połączoną z octem winnym. Dodaj do nich laskę cynamonu, goździki, obrany imbir i cukier. Zamieszaj, doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut.
- Do takiej mieszanki wrzuć gruszki, a także umyte i pokrojone w plastry cytryny. Gotuj całość przez kolejne kilka minut.
- Tak przygotowane gruszki przelej wraz z marynatą do czystych i wyparzonych słoików. Mocno je zakręć i ustaw na blaszce wyłożonej czystymi ścierkami. Wstaw do nagrzanego do 90°C piekarnika i pasteryzuj około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl