Ciocia Krysia zdradziła mi przepis na jesienny przysmak. Możesz dodać go do ciast lub dań mięsnych

Słodkie przekąski to nie tylko ciasta, cukierki i inne znane nam produkty. To również owoce, które mają w sobie wiele witamin. W tym wydaniu okazują się jeszcze słodsze i smaczniejsze. Ciocia Krysia zawsze dodawała je do piernika i mięsa z kaczki. Robi się je w kilka chwil, a jedzenie to sama przyjemność.

Marynowanie może kojarzyć się większości z nas z zamykaniem w słoikach dorodnych warzyw. Stoją później w naszych piwniczkach i czekają na zimowy okres, kiedy wyciągniemy je na stół. Okazuje się jednak, że nie tylko warzywa mogą być w taki sposób przerabiane. Na ich miejsce warto wrzucić soczyste owoce, których nam nie brakuje.

Zobacz wideo Gruszki zapiekane z niebieskim serem

W moim domu, oprócz dżemów i soków, robiło się także owoce w zalewie. Wykorzystywało się je później do ciast takich jak sernik, piernik czy babka. Zazwyczaj robiło się tak ze śliwkami i wiśniami, lecz moja ciocia pokazała mi jeszcze inny sposób. To ona przywoziła nam gruszki marynowane, które aż kipiały aromatem. Ten owoc połączony z zalewą jest palce lizać.

Przepis na gruszki marynowane

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 350 ml octu winnego,
  • 1 kg twardych gruszek,
  • 450 g drobnego cukru,
  • cytryna,
  • 2 łyżki goździków,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki przemyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Do garnka wlej wodę połączoną z octem winnym. Dodaj do nich laskę cynamonu, goździki, obrany imbir i cukier. Zamieszaj, doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut.
  3. Do takiej mieszanki wrzuć gruszki, a także umyte i pokrojone w plastry cytryny. Gotuj całość przez kolejne kilka minut.
  4. Tak przygotowane gruszki przelej wraz z marynatą do czystych i wyparzonych słoików. Mocno je zakręć i ustaw na blaszce wyłożonej czystymi ścierkami. Wstaw do nagrzanego do 90°C piekarnika i pasteryzuj około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.