Czekoladowe ciasto na szybko. Przygotowanie go zajmie ci 5 minut, a aromat rozejdzie się po całym domu

Jeśli bierzemy się o tej porze roku za wypieki, zazwyczaj sięgamy po przepis na jabłecznik lub sernik. Jednak nawet i takie klasyki można odrzucić w kąt na rzecz czegoś równie smacznego. To ciasto jest miękkie, puszyste, a dzięki jednemu składnikowi również pełne smaku. Jego przygotowanie zajmie kilka chwil.

Gdy za oknem pojawia się typowo jesienna atmosfera, wszyscy sięgają po najbardziej klasyczny przepis na deser. Wchodzą wtedy w ruch jabłka i duża dawka cynamonu. Zapominamy o innych, równie smacznych, a czasem nawet lepszych wypiekach. Jeden z nich przedstawiamy w tym przepisie.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto czekoladowe z domową konfiturą może wyróżnić się na tle innych deserów. Dzięki dodatkowi, jakim jest dżem jest odpowiednio wilgotny i delikatny. Dodatkowo to właśnie owocowy smak przełamuje słodycz. Najlepiej więc użyć do tego nieco kwaśnego smarowidła, ja zawsze wykorzystuje do tego dżem z czarnej porzeczki. Tym samym dżemem możesz również wysmarować wierzch ciasta i obsypać go cukrem pudrem.

Przepis na ciastko czekoladowe

Składniki

  • 400 ml kefiru,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubiony dżem.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj również do składników cukier i wszystko delikatnie zamieszaj.
  2. Do osobnej miski wbij jajko, wlej olej, kefir i dodaj 3 łyżki ulubionego dżemu. Je również wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Do mokrych składników zacznij wsypywać suche. Cały czas mieszaj, możesz do tego użyć miksera. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek.
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do obłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  5. Po wypieczeniu pozostaw ciasto w urządzeniu, by lekko się schłodziło. Przed podaniem wierzch możesz wysmarować resztką dżemy i posypać cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: