Rogaliki to świetny pomysł, jeśli mamy ochotę na słodkie. Jeśli nieco zmodyfikujemy przepis i dodamy tajemniczy składnik, będziemy mogli cieszyć się nie tylko lepszym smakiem, ale też przedłużymy ich świeżość. O jakim składniku mowa? Odpowiadamy.
Większość składników do przygotowania budyniowych rogalików na pewno masz w kuchni. Jak można się domyślić, tajemniczy składnik, którego nie może zabraknąć, to budyń. Dzięki niemu smakują nie tylko lepiej, ale i przedłużamy ich świeżość. Rogaliki przygotowane według tej receptury mogą być przydatne do spożycia nawet przez cały tydzień, jednak zazwyczaj znikają jeszcze tego samego dnia. Nic dziwnego, bo są obłędnie pyszne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą. Do miski z suchymi składnikami dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i siekamy wszystko nożem. Dolewamy zimną wodę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Po tym czasie formujemy ze schłodzonego ciasta małe kuleczki, a następnie rolujemy je w wałki i zaginamy na kształt rogalika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wystudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem. Smacznego!