• Link został skopiowany

Solidne śniadanie, któremu nikt nie odmówi. Połącz jajka z tym sosem i zbieraj słowa zachwytu

Jeśli masz już dość jedzenia klasycznej jajecznicy, to bardzo dobrze trafiłeś. Ten przepis to całkowicie coś innego, a takiego połączenia nie spodziewasz się o poranku. Jajka ułóż na tym placku i podaj je z domowym sosem. Na samą myśl ślinka sama cieknie.
Huevos rancheros - jajka po ranczersku
Fot. Shutterstock, Alexander Prokopenko

Jeśli jesteś fanem jajek, to ten przepis z pewnością ci się spodoba. Doda świeżości twoim porannym posiłkom i sprawi, że poznasz nowe smaki. To świetna alternatywa dla typowej jajecznicy, która robiona jest bardzo często. Jest to meksykańska receptura, która u nas nie jest tak popularna. Do jej przygotowania używa się nie tylko jajek, lecz także placków tortilli, fasoli i własnoręcznie wykonanego sosu pomidorowego.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku, są znakomitym i bardzo sycącym posiłkiem. Wyróżniają się na tle innych jajek sposobem podania i łączeniem smaków. Na jeszcze ciepłym placku tortilli układa się rozgniecioną fasolę, całość oblewa domową salsą, a na wierzchu kładzie się wysmażone jajko.

Przepis na jajka ranczerskie

Składniki na domowy sos pomidorowy:

  • 3 łyżki oleju,
  • cebula,
  • kilka papryczek jalapeno,
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej kolendry,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki kminku w proszku,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • czerwona fasola,
  • kilka placków tortilli,
  • kilka jajek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć posiekaną na drobno cebulę. Podsmaż ją przez kilka chwil, następnie wrzuć pokrojone papryczki jalapeno. Smaż składniki do zarumienienia.
  2. Pomidory przemyj i pokrój w kostkę dorzuć je do wysmażonych warzyw. Do całości również dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj całość do połączenia. Pozostaw na ogniu do momentu wyparowania nadmiaru wody.
  3. Gdy sos będzie gęstszy, wlej do niego przecier pomidorowy, wsyp sól, liście laurowe, zmielony kminek i kolendrę. Patelnie przykryj i pozostaw na małym ogniu na następne 10 minut. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i jeśli będzie taka potrzeba, dopraw do smaku.
  4. Fasolę odcedź z zalewy i umieść ją na gorącej patelni, na której znajduje się olej. Podsmaż ją przez kilka chwil do miękkości, następnie oprósz solą, wymieszaj i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  5. Placki tortilli delikatnie podgrzej na patelni. Jajka wysmaż na gorącym tłuszczu. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, czas na złożenie dania w całość. Na ciepłym placku rozsmaruj fasolę, następnie rozlej sos i ułóż wysmażone jajko. Całość możesz posypać świeżą pietruszką. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: