Domownicy będą ustawiać się w kolejce po to mięso. Dzięki odpowiedniej obróbce będzie miękkie i soczyste

Choć niektóre mięsa są popularne i smaczne, są często zapominane. Chcemy więc o nich przypomnieć, by następny obiad nabrał nowego wymiaru. Ten rodzaj mięsa odpowiednio zrobiony sam rozpływa się w ustach. Połączenie go z tym sosem to strzał w dziesiątkę, bo to, co z tego wychodzi, jest przepyszne.

Wszyscy miłośnicy mięsa, a także różnorodnych i zaskakujących smaków będą wniebowzięci. Ten przepis łączy wszystko to, co jest najlepsze i tworzy danie, które warte jest przygotowania. Golonka po chińsku wyróżnia się soczystym smakiem, chrupiącą skórką i nietuzinkowymi smakami, które się między sobą przeplatają. Jej podstawą jest świeże mięso, a także sos, który dodaje charakteru.

Zobacz wideo Nóżki w galarecie

By wykonać golonkę w chińskim stylu, w pierwszej kolejności należy zająć się mięsem. Gotowanie go w bulionie wraz z warzywami i przyprawami nadaje mu odpowiedniego smaku. Po ugotowaniu trzeba oblać ją mieszanką sosów, a sposób podania zależy od naszych preferencji smakowych. Przygotowane mięso świetnie smakuje z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej.

Przepis na golonkę po chińsku

Składniki:

  • 4 małe golonki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • bulion,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu czosnkowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • pół łyżeczki pasty z ostrej papryczki.

Sposób przygotowania

  1. Golonki dokładnie oczyść, jeśli są na nich włoski, należy je opalić nad ogniem lub ogolić ostrym nożem. Następnie je przemyj i włóż do garnka. Mięso zalej bulionem tak, by były całkowicie nim przykryte.
  2. Do mięsa wrzuć również ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i podziel na mniejsze kawałki. Warzywa również wrzuć od garnka. Ustaw całość na średnim ogniu i gotuj do miękkości mięsa.
  3. Gdy golonka jest już gotowa, wyjmij warzywa i odlej bulion tak, by na dnie została tylko niewielka ilość do duszenia. Dolej do mięsa sos sojowy, czosnkowy, miód i ocet. Delikatnie zamieszaj by składniki mogły oblepić całość. Na koniec dodaj pastę z papryki i ponownie zamieszaj. Duś całość bez pokrywki przez następne 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu mięso powinno odchodzić od kości i być lekko kleiste. Podawaj je z surówką z kapusty, a także ugotowanym ryżem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: