Sos z mrożonych grzybów też może być perfekcyjny. Wiele osób zapomina jednak o jednej czynności

Sos grzybowy to najlepszy z sosów, jaki możemy podać na obiad. Jest aromatyczny i obłędnie pyszny. Zamrażarka pełna grzybów jest więc najlepszym, co może nas spotkać po sezonie. Podpowiadamy, jak zrobić sos z mrożonych grzybów, by były chrupiące.

Sos grzybowy możemy zrobić zarówno z suszonych, jak i mrożonych grzybów. Wiele osób obawia się jednak tych drugich, twierdząc, że nie będą chrupiące, ale gumowe. W łatwy sposób można jednak temu zapobiec. Podpowiadamy, co należy zrobić.  

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Sos grzybowy z mrożonych grzybów - czy to wyjdzie? Zdecydowanie tak 

Sos grzybowy z mrożonych grzybów to obiad bardzo prosty w przygotowaniu. Aby jednak grzyby były chrupiące, a nie gumowe, należy je wcześniej dobrze rozmrozić. Błędem jest też zbyt długie gotowanie. Jeśli mrożone grzyby były wcześniej gotowane, wystarczy im około 10 minut duszenia na patelni z masłem, cebulą i czosnkiem. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 400 g rozmrożonych grzybów, 
  • 2 nieduże cebule, 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić sos grzybowy? To banalnie proste. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby rozmrażamy, a następnie przepłukujemy wodą. 
  2. Kroimy cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy na maśle na patelni. 
  3. Gdy się zeszklą, dodajemy grzyby i dusimy jeszcze przez około 10 minut. 
  4. Zaprawiamy sos mąką oraz doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i serwujemy na gorąco. 

Sos grzybowy możemy podawać z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z ziemniakami i makaronem, ale również z kaszami czy ryżem. Można zaserwować go również z placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych dań z ziemniaków.  Taki sos jest również świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa czy kotletów.  

Więcej o: