Sos grzybowy możemy zrobić zarówno z suszonych, jak i mrożonych grzybów. Wiele osób obawia się jednak tych drugich, twierdząc, że nie będą chrupiące, ale gumowe. W łatwy sposób można jednak temu zapobiec. Podpowiadamy, co należy zrobić.
Sos grzybowy z mrożonych grzybów to obiad bardzo prosty w przygotowaniu. Aby jednak grzyby były chrupiące, a nie gumowe, należy je wcześniej dobrze rozmrozić. Błędem jest też zbyt długie gotowanie. Jeśli mrożone grzyby były wcześniej gotowane, wystarczy im około 10 minut duszenia na patelni z masłem, cebulą i czosnkiem. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sos grzybowy możemy podawać z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z ziemniakami i makaronem, ale również z kaszami czy ryżem. Można zaserwować go również z placków ziemniaczanych, klusek śląskich i innych dań z ziemniaków. Taki sos jest również świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa czy kotletów.