-
Haps
-
Jak przygotować
- W piekarniku wyczarujesz aromatyczny obiad. Wrzuć do niego mięso mielone z tym sosem i ciesz się smakiem
W piekarniku wyczarujesz aromatyczny obiad. Wrzuć do niego mięso mielone z tym sosem i ciesz się smakiem
Gdy chcemy przyrządzić obiad i kiedy zależy nam na czasie, warto wrzucić składniki do piekarnika. To właśnie tam może zadziać się magia, a po wypieczeniu będziemy mieć obiad, który od razu można zjeść. Tak właśnie przygotowuje się klasyk, który znany jest wszystkim. Z tym sosem, mięso jest obłędnie miękkie.
Mięso mielone najczęściej wykorzystywane jest do zrobienia kotletów. Jednak istnieje jeszcze jedno danie, które można w równie prosty sposób z niego wykonać. Są to pulpety, które zapieka się w gorącym piekarniku wraz z sosem pomidorowym. Mięsną masę robi się bardzo podobnie, jednak, zamiast wysmażać je na gorącym tłuszczu, wkłada się do urządzenia i czeka na wypieczenie.
Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]
Do masy na klopsy z mięsa mielonego można dodać różne dodatki. By trochę podkręcić ich smak, zachęcały do dodania aromatycznej musztardy lub ziół. Aby w sosie pomidorowym były bardziej wyczuwalne warzywa, można do niego wsypać odrobinę cukru. Takie danie najczęściej serwuje się z makaronem lub ryżem.
Przepis na pieczone pulpety
Składniki
- 500 g mięsa mielonego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- niewielka cebula,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos
- 500 g krojonych pomidorów,
- 200 ml bulionu,
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka bazylii,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Wrzuć je do większej miski, dodaj bułkę tartą, wbij jajko i wsyp według smaku sól i pieprz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek wyjmij z łupin i przeciśnij przez praskę. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyrób do połączenia.
- Z tak przygotowanej masy mięsnej formuj klopsy o wielkości orzecha włoskiego.
- Teraz pora na sos. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę, gdy lekko się podsmaży, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do warzyw pomidory z puszki, wlej także bulion i wsyp wszystkie podane przyprawy i zioła. Wymieszaj i gotuj przez następne 5 minut.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj warstwą oliwy. Na danie ułóż klopsiki i zalej wszystko przygotowanym sosem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz około 30 minut.
- Tak przygotowane klopsy podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl