W piekarniku wyczarujesz aromatyczny obiad. Wrzuć do niego mięso mielone z tym sosem i ciesz się smakiem

Gdy chcemy przyrządzić obiad i kiedy zależy nam na czasie, warto wrzucić składniki do piekarnika. To właśnie tam może zadziać się magia, a po wypieczeniu będziemy mieć obiad, który od razu można zjeść. Tak właśnie przygotowuje się klasyk, który znany jest wszystkim. Z tym sosem, mięso jest obłędnie miękkie.

Mięso mielone najczęściej wykorzystywane jest do zrobienia kotletów. Jednak istnieje jeszcze jedno danie, które można w równie prosty sposób z niego wykonać. Są to pulpety, które zapieka się w gorącym piekarniku wraz z sosem pomidorowym. Mięsną masę robi się bardzo podobnie, jednak, zamiast wysmażać je na gorącym tłuszczu, wkłada się do urządzenia i czeka na wypieczenie.

Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]

Do masy na klopsy z mięsa mielonego można dodać różne dodatki. By trochę podkręcić ich smak, zachęcały do dodania aromatycznej musztardy lub ziół. Aby w sosie pomidorowym były bardziej wyczuwalne warzywa, można do niego wsypać odrobinę cukru. Takie danie najczęściej serwuje się z makaronem lub ryżem.

Przepis na pieczone pulpety

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • niewielka cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • 500 g krojonych pomidorów,
  • 200 ml bulionu,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się mięsem. Wrzuć je do większej miski, dodaj bułkę tartą, wbij jajko i wsyp według smaku sól i pieprz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek wyjmij z łupin i przeciśnij przez praskę. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyrób do połączenia.
  2. Z tak przygotowanej masy mięsnej formuj klopsy o wielkości orzecha włoskiego.
  3. Teraz pora na sos. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę, gdy lekko się podsmaży, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do warzyw pomidory z puszki, wlej także bulion i wsyp wszystkie podane przyprawy i zioła. Wymieszaj i gotuj przez następne 5 minut.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj warstwą oliwy. Na danie ułóż klopsiki i zalej wszystko przygotowanym sosem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika, piecz około 30 minut.
  5. Tak przygotowane klopsy podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: