Do tej zupy będziesz wracać 3 razy w tygodniu. Jest sycąca jak mało co i rozgrzewa lepiej od kaloryfera

Zupy to dania, które jesienią i zimą są najczęściej i najchętniej wykonywane. Nic dziwnego, bowiem mogą rozgrzać jak mało co i przygotowuje się je w dość szybko. W naszej kulturze wyróżniamy wiele zup, jednak takiej nie widział prawie nikt. Połączenie smaków jest bezbłędne.

Każdy kraj może pochwalić się specjałami, które nie są popularne w żadnym innym miejscu. Właśnie te potrawy wyróżniają się mieszankami składników, o których większość osób by nie pomyślała. Podobnie jest z tą zupą, czyli afrykańską t’chicha. Jej korzenie sięgają tradycji Berberów, czyli ludu zamieszkującego północą część Afryki.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Zupa ta to prawdziwa uczta dla podniebienia, ponieważ łączy wiele smaków. Jej głównymi składnikami jest czerwona soczewica, kasza jęczmienna i ciecierzyca. Nasza propozycja nie jest pikantna, jeśli jednak lubisz takie smaki, dodatek chili tylko poprawi smak tego dania. 

Przepis na zupę t’chicha

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej,
  • pół szklanki ciecierzycy,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka kuminu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka słodkiej papryki czerwonej,
  • świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Dzień przed przygotowywaniem zupy zajmij się niektórymi składnikami. Soczewicę, kaszę i ciecierzycę umieść w miskach i zalej je wodą. Następnie pozostaw je tak najlepiej na całą noc, drugiego dnia odsącz.
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Podsmażaj do lekkiego zarumienienia. Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i obsyp wszystko kuminem, kurkumą i czerwoną papryką. Zamieszaj do połączenia.
  3. Namoczoną ciecierzycę, kaszę i soczewicę wrzuć do garnka. Wlej również pomidory z puszki, a także bulion. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny stać się miękkie.
  4. Po tym czasie, jeśli zauważysz, że zupa jest za gęsta, podlej ją wodą lub bulionem. Dobra na koniec solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem, a także ziołami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: