Każdy kraj może pochwalić się specjałami, które nie są popularne w żadnym innym miejscu. Właśnie te potrawy wyróżniają się mieszankami składników, o których większość osób by nie pomyślała. Podobnie jest z tą zupą, czyli afrykańską t’chicha. Jej korzenie sięgają tradycji Berberów, czyli ludu zamieszkującego północą część Afryki.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Zupa ta to prawdziwa uczta dla podniebienia, ponieważ łączy wiele smaków. Jej głównymi składnikami jest czerwona soczewica, kasza jęczmienna i ciecierzyca. Nasza propozycja nie jest pikantna, jeśli jednak lubisz takie smaki, dodatek chili tylko poprawi smak tego dania.
Przepis na zupę t’chicha
Składniki
- 1 l bulionu,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- pół szklanki kaszy jęczmiennej,
- pół szklanki ciecierzycy,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka kuminu,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka słodkiej papryki czerwonej,
- świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Dzień przed przygotowywaniem zupy zajmij się niektórymi składnikami. Soczewicę, kaszę i ciecierzycę umieść w miskach i zalej je wodą. Następnie pozostaw je tak najlepiej na całą noc, drugiego dnia odsącz.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Podsmażaj do lekkiego zarumienienia. Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i obsyp wszystko kuminem, kurkumą i czerwoną papryką. Zamieszaj do połączenia.
- Namoczoną ciecierzycę, kaszę i soczewicę wrzuć do garnka. Wlej również pomidory z puszki, a także bulion. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny stać się miękkie.
- Po tym czasie, jeśli zauważysz, że zupa jest za gęsta, podlej ją wodą lub bulionem. Dobra na koniec solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem, a także ziołami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl