Mielone i schabowe tracą na smaku przy tych kotletach. Główny składnik nie jest wcale oczywisty

Kotlety są najlepszym dodatkiem do dań obiadowych. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak lubiany jest przez wielu. Najczęściej wykonujemy je z mięsa mielonego, schabu lub kurczaka. Teraz jest inaczej, bo główny składnik nie jest wcale popularny.

Przyrządzając obiadowe kotlety, pierwsza nasza myśl może zostać skierowana do kurczaka, schabu lub jakiegoś mięsa mielonego. To przecież właśnie z nich najczęściej je przygotowujemy. Do tego zestawienia niektórzy mogą jeszcze dodać warzywa, bo z nich również wychodzą bardzo smaczne kotleciki. My jednak mamy coś jeszcze w zanadrzu. Główny składnik nie jest oczywisty, a także popularny. Niemniej jednak gdy go spróbujesz, możesz uznać, że będziesz robić je częściej.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Kotleciki krabowe wyróżniają się na tle innych podobnych dań. Ich wykonanie nie jest niczyim pierwszym wyborem. Szkoda, bo smakiem mogą zdeklasować klasyczne mielone. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa z kraba lub paluszków krabowych. Przydadzą się również ziemniaki, by ich konsystencja była pełniejsza.

Przepis na crab cakes, czyli kotleciki krabowe

Składniki

  • 300 g paluszków krabowych,
  • 2 ziemniaki,
  • 200 g żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w osolonej wodzie i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu przeciśnij przez praskę do większej miski.
  2. Paluszki krabowe zetrzyj na tarce lub dokładnie posiekaj, dodaj je do ziemniaków. Dodaj również starty na dużych oczkach ser i wbij jajka. Na koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw składniki do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zamieszaj do połączenia. Jeśli masa jest za mokra, możesz wsypać do niej bułkę tartą.
  3. Z powstałej masy uformuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy z nich obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, wysmaż na nim kotlety na złoty kolor. Tak przygotowane podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA