Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem

Jeśli jesteś fanem szybkich, prostych i jednogarnkowych potraw to ten przepis z pewnością ci się spodoba. Danie to wyróżnia się na tle innych swoją prostotą, a przede wszystkim smakiem. Po jednym kęsie zauważysz, że można znaleźć tu wiele składników. Główną rolę pełni tu ryż, jednak dodatki też mają znaczenie.

Jednogarnkowe dania mają wiele plusów. Jednak to, co nas do nich przyciąga to zapewne fakt, że przygotowując je nie robimy bałaganu. Dzięki jednemu naczyniu oszczędzamy czas na zmywanie, a także sprzątanie. Przykładem takiego dania obiadowego jest jambalaya.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Jambalaya to potrawa kreolska, składająca się z ryżu, a także takich dodatków jak cebula, czosnek, pomidory i papryka. Oprócz ryżu, jej podstawą jest soczyste i wysmażone mięso. Można do tego użyć kurczaka lub wieprzowiny. Przepis na to danie może się różnić w zależności od tego skąd pochodzi. Jednak niezależnie od receptury, smak jest tak samo intensywny i głęboki. Dodatkiem, który dodaje jej charaktery jest sos tabasco, za którym niewiele osób przepada.

Przepis na kreolską potrawkę z ryżu

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 czerwone papryki,
  • żółta papryka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • 250 g białego ryżu,
  • 200 ml bulionu,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 100 ml pikantnego ketchupu,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki tabasco,
  • łyżka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka dokładnie oczyść i podziel na mniejsze kawałki, najlepiej kostkę. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Pomidory umieść w miseczce, sparz je wrzątkiem i ostrożnie obierz, następnie pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj wraz z cebulą.
  2. Kurczaka umieść na rozgrzanej głębokiej patelni, posyp solą, pieprzem i papryką i wysmaż na złoto.
  3. Gdy mięso zostanie wysmażone, dodaj do niego czosnek i cebulę, zamieszaj. Gdy warzywa staną się złociste, wrzuć na patelnię paprykę i pomidory. Oprósz wszystko przyprawami i ponownie zamieszaj.
  4. Do tak przygotowanych składników wsyp surowy ryż. Zalej wszystko bulionem połączonym z przecierem pomidorowym i ketchupem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i przykryj naczynie pokrywką. Gotuj składniki przez następne 30 minut.
  5. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn. Jeśli tak się stanie dopraw wszystko według smaku, na koniec wlej tabasco i zamieszaj. Przed podaniem udekoruj danie posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA