Coraz więcej osób robi je zamiast jajecznicy. Nie dziwię się, bo ich smak i wykonanie są nieporównywalne

Śniadania przez wiele osób są pomijane, jednak gdy tylko poznają ten przepis, wszystko się zmieni. Tak podane jajka są pyszne, a do tego świetnie się prezentują. Dla niektórych będzie to nowe wydanie, które będą powtarzać kilka razy w tygodniu.

Codzienne wymyślanie innego śniadania nie jest takie łatwe. Dla niektórych to nie lada wyzwanie, z którym mają wielki problem. W końcu kanapki, tosty czy jajecznica mogą się przejeść. Mamy jednak pewną propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu większości z was. W takim wydaniu jajka zyskują na smaku.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Jajecznica to powszechne danie śniadaniowe, które znane jest na całym świecie. Niezależnie od państwa, można ją zjeść w prawie każdym lokalu. Jednak nawet taki pyszny klasyk może się nam znudzić. Wtedy warto zrobić coś nowego, co wyróżnia się na tle innych potraw. Jajka po turecku są świetnym wyborem. Ułożenie ich na jogurcie naturalnym gwarantuje lekkość.

Przepis na jajka po turecku

Składniki:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie jajek po turecku rozpocznij od przygotowania sosu. Do miski wlej jogurt i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Do składników wlej również sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Taką mieszankę wstaw do lodówki.
  2. Do garnka wlej wodę i wymieszaj ją z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Płyn doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień. Gdy na powierzchni pojawi się bulgotanie, zamieszaj energicznie wodę i ostrożnie wbij do niej jajka. Powstały wir sprawi, że białko idealnie obtoczy żółtko. Trzymamy jajka przez kilka chwil w płynie, by się ścięły. Następnym krokiem jest ich wyciągnięcie i odsączenie na ręczniku papierowym.
  3. Na patelni rozpuść masło i dopraw je obiema paprykami, solą i pieprzem, zamieszaj. Do gorącego tłuszczu wrzuć posiekaną natkę pietruszki i koperek.
  4. Na talerzu rozsmaruj obfitą ilość przygotowanego sosu. Następnie umieść na nim jajka i polej je schłodzonym masłem połączonym z ziołami. Tak przygotowane danie serwuj na śniadanie. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.