-
Haps
-
Jak przygotować
- Bez zakwasu, a smak ma obłędny. To najprostszy przepis na barszcz czerwony, stosuję go od lat
Bez zakwasu, a smak ma obłędny. To najprostszy przepis na barszcz czerwony, stosuję go od lat
Zupa, jaką jest czerwony barszcz, to punkt obowiązkowy każdych świąt Bożego Narodzenia. Jednak w szale przygotowań można zapomnieć o przygotowaniu zakwasu. W takim wypadku warto zrobić barszcz czerwony z tego przepisu. Jego przyrządzenie jest banalnie proste.
Przygotowanie barszczu kojarzyć się może z uprzednim przyrządzeniem zakwasu. Jednak nie każdy pamięta o tym dodatku. Okazuje się, że to nic straconego, nawet bez niego można ugotować zupę, która będzie chwalona przez całą rodzinę. Najlepiej jej przygotowanie zaplanować na dzień poprzedzający wigilię. Dzięki temu, że składniki będą moczyć się we wrzątku przez dobę, kolor wywaru będzie intensywny, a smak głęboki i pierwszorzędny.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
By nadać całości lekko kwaśnego smaku, polecamy dodać nie tylko ocet, a także sok z cytryny. Gdy jednak przesadzimy z tymi składnikami, można dodać cukier, który lekko złagodzi posmak.
Przepis na barszcz czerwony bez zakwasu
Składniki
- 2 l wrzątku,
- 4 duże buraki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów,
- łyżka octu,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka majeranku,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- odrobina cukru,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Buraczki dokładnie oczyść, obierz i pokrój w cienkie plastry. Cebulę i czosnek obierz i podziel na mniejsze kawałki.
- Do większego garnka włóż buraki, cebulę i czosnek. Dodaj również ulubione suszone grzyby. Całość zalej wrzątkiem i dodaj ocet. Naczynie przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na około 24 godziny.
- Po upływie tego czasu do powstałego wywaru wrzuć ziele angielskie, a także liście laurowe. Oprócz tego wlej sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz do smaku. Ustaw wszystko na średnim ogniu i gotuj do miękkości buraków.
- Gdy warzywa staną się miękkie, oznacza to, że zupa jest gotowa do podania. Serwuj ją z uszkami lub pasztecikami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl