Zrobisz ją raz, a będziesz wracać do niej kilka razy w tygodniu. To krakowski przysmak

O tym daniu już wiele osób zapomniało, choć jego smak jest naprawdę niezastąpiony. Pochodzi z kuchni małopolskiej i przebija każdy dostępne fast food. Przypominamy przepis, a także pokazujemy, jak wykonać ten smakołyk na najwyższym poziomie.

O maczance krakowskiej może wiedzieć mało osób. Jest to danie regionalne, które swoją sławę zdobyło w Małopolsce. Jak można przeczytać, to właśnie tam od XVI wieku zajadali się nią mieszkańcy. Potrawa ta kojarzyło się jednak z czasami biedy, kiedy to nie było za wielkiego wyboru jeśli chodzi o artykuły spożywcze.

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Dla osób, które nie wiedzą, czym jest ten przysmak, to nic innego jak karkówka lub schab podane z sosem kminkowym, w którym maczane było pieczywo - właśnie stąd wzięła się nazwa. Dziś mało kto może o niej wiedzieć, jednak niektóre restauracje, a także food trucki je serwują.

Przepis na maczankę krakowską

Składniki

  • 1 kg karkówki,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • łyżka mielonego kminku,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka smalcu,
  • 8 bułek,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Karkówkę podziel na mniejsze kawałki i  natrzyj solą, pieprzem i kminkiem. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na dnie większego garnka rozgrzej smalec. Gdy tłuszcz stanie się gorący, wrzuć mięso i podsmażaj je z każdej strony. Po wysmażeniu wyjmij je, dorzuć masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Warzywa powinny się lekko zarumienić.
  3. Po wysmażeniu warzyw dorzuć do nich mięso, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dolej do wszystkiego niewielką ilość wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 2 godziny. Co jakiś czas odwracaj mięso i dodawaj wodę.
  4. Ugotowane mięso możesz podzielić na jeszcze mniejsze kawałki. Na każdej połówce bułki rozsmaruj chrzan, następnie umieść mięso i podsmażoną cebulę. Na samą górę połóż plastry ogórka i górną część bułki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.