Wujek zawsze mówił, że pasztet musi mieć głęboki smak. Uzyskasz go dzięki tej mieszance mięs

Święta to wyjątkowy czas nie tylko dla tych, którzy uwielbiają chwile z rodziną. Osoby, które kochają gotować, również mogą się niesamowicie wykazać. Gaba różnych smakołyków, aż krzyczy, by je wykonać. Jednym z nich jest pasztet, lecz nie jest on byle jaki. Aby wyszedł taki jak chcemy, musimy połączyć trzy różne rodzaje mięs. To one nadają mu smaku.

O domowym pasztecie już na pewno śnią wszyscy jego fani. Przez wiele osób uznawany jest jako symbol świąt i musi pojawić się na stole. By jego smak oczarował każdego, warto zwrócić uwagę na składniki, a także na ich jakość. Najważniejszym elementem jest mięso. Trzeba wybrać je starannie, bo to ono nadaje całości pełnego smaku. Do wykonania pasztetu warto więc użyć wątróbki, wołowiny i wieprzowiny. Niektórzy sięgają po dziczyznę, która ma swój oryginalny smak.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Oprócz mięsa trzeba również wziąć pod uwagę przyprawy i warzywa. By pasztet był jeszcze smaczniejszy, polecamy dodać garść suszonych grzybów. Jego aksamitność i kremowa konsystencja to zasługa kilkukrotnego zmielenia przez maszynkę.

Przepis na pasztet z trzech mięs

Składniki

  • 600 g mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 500 g  pręgi wołowej,
  • 500 g wątróbki wieprzowej,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 4 łyżki smalcu,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 suche bułki,
  • 250 ml mleka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 jajek,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie pasztetu zacznij już dzień wcześniej. To właśnie wtedy przełóż grzyby do miski i zalej je wodą. Pozostaw je na całą noc do namoczenia, drugiego dnia dokładnie odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz i posiekaj na mniejsze kawałki. Mięso oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Na patelni rozgrzej smalec, a gdy będzie gorący, podsmaż na nim całe mięso poza wątróbką. Gdy się zarumieni, przełóż je do większego garnka.
  4. Do wysmażonego mięsa dodaj surową wątróbkę i wszystkie warzywa. Zamieszaj i zalej wodą tak, by przykrywała powierzchnię składników. Dodaj do nich również namoczone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Garnek ustaw na małym ogniu i duś składniki pod przykryciem do momentu aż warzywa staną się miękkie.
  6. W tym czasie do miski wrzuć bułki i zalej je mlekiem. Po kilku minutach odciśnij z nich nadmiar wody i wrzuć je do miski.
  7. Ugotowane składniki odsącz z wody i zmiel w maszynce bezpośrednio do miski z bułkami. By masa była pozbawiona grudek, możesz zrobić to trzykrotnie.
  8. Do tak przygotowanej masy wbij oddzielone od białek żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do mieszanki. Na sam koniec przypraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  9. Pasztet przełóż do natłuszczonej foremki, wierzch wyrównaj szpatułką. Piecz go przez około 1,5 godziny w temperaturze 170°C.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: