Święta to wyjątkowy czas nie tylko dla tych, którzy uwielbiają chwile z rodziną. Osoby, które kochają gotować, również mogą się niesamowicie wykazać. Gaba różnych smakołyków, aż krzyczy, by je wykonać. Jednym z nich jest pasztet, lecz nie jest on byle jaki. Aby wyszedł taki jak chcemy, musimy połączyć trzy różne rodzaje mięs. To one nadają mu smaku.
Slawomir Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
O domowym pasztecie już na pewno śnią wszyscy jego fani. Przez wiele osób uznawany jest jako symbol świąt i musi pojawić się na stole. By jego smak oczarował każdego, warto zwrócić uwagę na składniki, a także na ich jakość. Najważniejszym elementem jest mięso. Trzeba wybrać je starannie, bo to ono nadaje całości pełnego smaku. Do wykonania pasztetu warto więc użyć wątróbki, wołowiny i wieprzowiny. Niektórzy sięgają po dziczyznę, która ma swój oryginalny smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Oprócz mięsa trzeba również wziąć pod uwagę przyprawy i warzywa. By pasztet był jeszcze smaczniejszy, polecamy dodać garść suszonych grzybów. Jego aksamitność i kremowa konsystencja to zasługa kilkukrotnego zmielenia przez maszynkę.
Przepis na pasztet z trzech mięs
Składniki
600 g mięsa wieprzowego z łopatki,
500 g pręgi wołowej,
500 g wątróbki wieprzowej,
150 g suszonych grzybów,
4 łyżki smalcu,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
2 cebule,
2 suche bułki,
250 ml mleka,
5 łyżek bułki tartej,
5 jajek,
4 kulki ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Przyrządzanie pasztetu zacznij już dzień wcześniej. To właśnie wtedy przełóż grzyby do miski i zalej je wodą. Pozostaw je na całą noc do namoczenia, drugiego dnia dokładnie odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz i posiekaj na mniejsze kawałki. Mięso oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Na patelni rozgrzej smalec, a gdy będzie gorący, podsmaż na nim całe mięso poza wątróbką. Gdy się zarumieni, przełóż je do większego garnka.
Do wysmażonego mięsa dodaj surową wątróbkę i wszystkie warzywa. Zamieszaj i zalej wodą tak, by przykrywała powierzchnię składników. Dodaj do nich również namoczone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
Garnek ustaw na małym ogniu i duś składniki pod przykryciem do momentu aż warzywa staną się miękkie.
W tym czasie do miski wrzuć bułki i zalej je mlekiem. Po kilku minutach odciśnij z nich nadmiar wody i wrzuć je do miski.
Ugotowane składniki odsącz z wody i zmiel w maszynce bezpośrednio do miski z bułkami. By masa była pozbawiona grudek, możesz zrobić to trzykrotnie.
Do tak przygotowanej masy wbij oddzielone od białek żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do mieszanki. Na sam koniec przypraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Pasztet przełóż do natłuszczonej foremki, wierzch wyrównaj szpatułką. Piecz go przez około 1,5 godziny w temperaturze 170°C.