-
Haps
-
Jak przygotować
- Wujek zawsze mówił, że pasztet musi mieć głęboki smak. Uzyskasz go dzięki tej mieszance mięs
Wujek zawsze mówił, że pasztet musi mieć głęboki smak. Uzyskasz go dzięki tej mieszance mięs
Święta to wyjątkowy czas nie tylko dla tych, którzy uwielbiają chwile z rodziną. Osoby, które kochają gotować, również mogą się niesamowicie wykazać. Gaba różnych smakołyków, aż krzyczy, by je wykonać. Jednym z nich jest pasztet, lecz nie jest on byle jaki. Aby wyszedł taki jak chcemy, musimy połączyć trzy różne rodzaje mięs. To one nadają mu smaku.
O domowym pasztecie już na pewno śnią wszyscy jego fani. Przez wiele osób uznawany jest jako symbol świąt i musi pojawić się na stole. By jego smak oczarował każdego, warto zwrócić uwagę na składniki, a także na ich jakość. Najważniejszym elementem jest mięso. Trzeba wybrać je starannie, bo to ono nadaje całości pełnego smaku. Do wykonania pasztetu warto więc użyć wątróbki, wołowiny i wieprzowiny. Niektórzy sięgają po dziczyznę, która ma swój oryginalny smak.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Oprócz mięsa trzeba również wziąć pod uwagę przyprawy i warzywa. By pasztet był jeszcze smaczniejszy, polecamy dodać garść suszonych grzybów. Jego aksamitność i kremowa konsystencja to zasługa kilkukrotnego zmielenia przez maszynkę.
Przepis na pasztet z trzech mięs
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego z łopatki,
- 500 g pręgi wołowej,
- 500 g wątróbki wieprzowej,
- 150 g suszonych grzybów,
- 4 łyżki smalcu,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 2 suche bułki,
- 250 ml mleka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 jajek,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie pasztetu zacznij już dzień wcześniej. To właśnie wtedy przełóż grzyby do miski i zalej je wodą. Pozostaw je na całą noc do namoczenia, drugiego dnia dokładnie odsącz i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz i posiekaj na mniejsze kawałki. Mięso oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Na patelni rozgrzej smalec, a gdy będzie gorący, podsmaż na nim całe mięso poza wątróbką. Gdy się zarumieni, przełóż je do większego garnka.
- Do wysmażonego mięsa dodaj surową wątróbkę i wszystkie warzywa. Zamieszaj i zalej wodą tak, by przykrywała powierzchnię składników. Dodaj do nich również namoczone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
- Garnek ustaw na małym ogniu i duś składniki pod przykryciem do momentu aż warzywa staną się miękkie.
- W tym czasie do miski wrzuć bułki i zalej je mlekiem. Po kilku minutach odciśnij z nich nadmiar wody i wrzuć je do miski.
- Ugotowane składniki odsącz z wody i zmiel w maszynce bezpośrednio do miski z bułkami. By masa była pozbawiona grudek, możesz zrobić to trzykrotnie.
- Do tak przygotowanej masy wbij oddzielone od białek żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i również dodaj do mieszanki. Na sam koniec przypraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Pasztet przełóż do natłuszczonej foremki, wierzch wyrównaj szpatułką. Piecz go przez około 1,5 godziny w temperaturze 170°C.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl