-
Haps
-
Jak przygotować
- Dla tej sałatki zawsze znajdę miejsce na świątecznym stole. Zrobisz ją w 10 minut
Dla tej sałatki zawsze znajdę miejsce na świątecznym stole. Zrobisz ją w 10 minut
Sałatki na świątecznym stole pojawiają się za każdym razem. Chociaż ta zasada nigdzie nie została zapisana, każdy wie, że znajdzie tam takie smakołyki. Obok jarzynowej, warto postawić przysmak, który w mig zniknie z miski. Skład nie wymaga robienia dodatkowych zakupów, a przygotowanie to kilka minut.
Wszyscy dobrze wiemy, że bez sałatek świąteczny stół nie byłby już taki sam. Uwielbiamy na nim stawiać jarzynową, gyros, czy sałatkę z tuńczykiem. Ja również nie wyobrażam sobie świętowania właśnie bez nich. Jak co roku na moim stole pojawi się również błyskawiczna sałatka świąteczna. Jej skład jest tak prosty, że niektórzy przecierają oczy ze zdziwienia. Tak naprawdę do jej wykonania potrzebujesz pięciu składników i przypraw według uznania. Jeśli tylko masz ochotę, możesz dodać do niej również ugotowany ryż. Będzie on współgrać z innymi składnikami i sprawi, że sałatka będzie pełniejsza.
Przepis na świąteczną sałatkę
Składniki
- 4 jajka,
- 2 duże buraki,
- 250 g śledzi matias,
- pęczek szczypiorku,
- 6 łyżek majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się burakami. Obierz je ze skórki, zawiń w folię aluminiową i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz około 50 minut, albo do momentu aż staną się miękkie. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Śledzie odsącz z zalewy i lekko wytrzyj za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój go w niedużą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i również pokrój w kostkę. Szczypiorek przemyj i posiekaj.
- Na dnie salaterki ułóż śledzie, wysmaruj je dwoma łyżkami majonezu. Następnie ułóż buraczki, je również pokryj majonezem. Teraz czas na jajka, rozłóż je równomiernie i wysmaruj sosem tak jak poprzednie warstwy.
- Wierzch posyp szczypiorkiem. W razie potrzeby pomiędzy warstwy wsyp niewielką ilość soli i pieprzu. Sałatkę włóż do lodówki do schłodzenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl