-
Haps
-
Jak przygotować
- Moim zdaniem to najlepsze świąteczne ciasto. Łączy w sobie to, co najlepsze
Moim zdaniem to najlepsze świąteczne ciasto. Łączy w sobie to, co najlepsze
Na świątecznym stole można znaleźć wiele wypieków, jednak ten wyróżnia się spośród wszystkich. Placki przekładane słodkim nadzieniem, a do tego orzechy to coś, o czym będziesz śnił po nocach. Jedna blacha to zdecydowanie za mało.
Miodownik to ciasto, które z pozoru wygląda na skomplikowane. Co prawda wymaga jakichś umiejętności kulinarnych, ale to nie znaczy, że mało kto sobie z nim poradzi. Niektórzy nie podejmują się go ze względu na mylne postrzeganie tego wypieku. Placki miodowo-korzenne przekładane są masą kajmakową, a jego wierzch posypany jest posiekanymi orzechami. Aby zdążyć przed zbliżającymi się świętami, zacznij robić go już dziś. Upieczenie go w ostatniej chwili sprawi, że smak nie będzie tak charakterystyczny. Z tym przepisem lepiej nie zwlekać.
Przepis na miodownik z orzechami
Składniki na ciasto
- 100 g miodu,
- łyżeczka przyprawy do piernika,
- 80 g cukru,
- 30 ml mleka,
- 200 g masła,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 480 g mąki pszennej tortowej,
- 3 jajka.
Składniki na masę kajmakową
- 500 g masy kajmakowej,
- szklanka śmietanki 30%,
- szklanka śmietanki 36%,
- 450 g serka mascarpone,
- 200 g orzechów włoskich.
Do dekoracji
- orzechy włoskie,
- masa kajmakowa.
Sposób przygotowania
- Miód umieść w rondelku i rozpuść wraz z cukrem, cały czas mieszaj. Do masy dodaj mleko oraz masło w temperaturze pokojowej. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Do miski przesiej mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną, wlej zawartość rondelka i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Dodaj jajka i ugniataj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i uformuj kulę. Następnie podziel ją na 4 równe części.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na placek o wielkości posiadanej blaszki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej pierwszy placek. Podpiecz go w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 8 minut, na delikatnie złoty kolor. Powtórz czynność z każdym przygotowanym plackiem.
- W czasie gdy placki się pieką, przygotuj masę kajmakową. W wysokim naczyniu umieść obie śmietany, dołóż do nich serek mascarpone. Wymieszaj do połączenia.
- Orzechy oczyść i drobno poszatkuj, umieść w misce.
- Do całości dodaj masę kajmakową, wszystko dokładnie połącz za pomocą miksera. Po wymieszaniu składników umieść miskę w lodówce na około 15 minut.
- Po tym czasie ponownie wymieszaj całość do kolejnego połączenia.
- Placki układaj jeden na drugim przekładając wcześniej przygotowaną masą. Wierzch również posmaruj kremem i posyp pokrojonymi orzechami.
- Ciasto przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce, by mogło przegryźć się smakiem.