Moim zdaniem to najlepsze świąteczne ciasto. Łączy w sobie to, co najlepsze

Na świątecznym stole można znaleźć wiele wypieków, jednak ten wyróżnia się spośród wszystkich. Placki przekładane słodkim nadzieniem, a do tego orzechy to coś, o czym będziesz śnił po nocach. Jedna blacha to zdecydowanie za mało.

Miodownik to ciasto, które z pozoru wygląda na skomplikowane. Co prawda wymaga jakichś umiejętności kulinarnych, ale to nie znaczy, że mało kto sobie z nim poradzi. Niektórzy nie podejmują się go ze względu na mylne postrzeganie tego wypieku. Placki miodowo-korzenne przekładane są masą kajmakową, a jego wierzch posypany jest posiekanymi orzechami. Aby zdążyć przed zbliżającymi się świętami, zacznij robić go już dziś. Upieczenie go w ostatniej chwili sprawi, że smak nie będzie tak charakterystyczny. Z tym przepisem lepiej nie zwlekać.

Zobacz wideo

Przepis na miodownik z orzechami

Składniki na ciasto

  • 100 g miodu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 80 g cukru,
  • 30 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 1,5  łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 480 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka.

Składniki na masę kajmakową

  • 500 g masy kajmakowej,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • szklanka śmietanki 36%,
  • 450 g serka mascarpone,
  • 200 g orzechów włoskich.

Do dekoracji

  • orzechy włoskie,
  • masa kajmakowa.

Sposób przygotowania

  1. Miód umieść w rondelku i rozpuść wraz z cukrem, cały czas mieszaj. Do masy dodaj mleko oraz masło w temperaturze pokojowej. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników.
  2. Do miski przesiej mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną, wlej zawartość rondelka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Dodaj jajka i ugniataj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i uformuj kulę. Następnie podziel ją na 4 równe części.
  4. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na placek o wielkości posiadanej blaszki.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej pierwszy placek. Podpiecz go w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 8 minut, na delikatnie złoty kolor. Powtórz czynność z każdym przygotowanym plackiem.
  6. W czasie gdy placki się pieką, przygotuj masę kajmakową. W wysokim naczyniu umieść obie śmietany, dołóż do nich serek mascarpone. Wymieszaj do połączenia.
  7. Orzechy oczyść i drobno poszatkuj, umieść w misce.
  8. Do całości dodaj masę kajmakową, wszystko dokładnie połącz za pomocą miksera. Po wymieszaniu składników umieść miskę w lodówce na około 15 minut.
  9. Po tym czasie ponownie wymieszaj całość do kolejnego połączenia.
  10. Placki układaj jeden na drugim przekładając wcześniej przygotowaną masą. Wierzch również posmaruj kremem i posyp pokrojonymi orzechami.
  11. Ciasto przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw w chłodne miejsce, by mogło przegryźć się smakiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.