Tatar na sylwestra. Robię z mięsem jedną rzecz, a szwagier bierze na wynos. Nie chodzi o dodatki

Tatar jest jak "M jak miłość". Każdy zna, każdy wie, o co chodzi, nie każdy lubi i to jest okej. Jednak przepis, który chcę wam dziś zdradzić, zasmakuje każdemu smakoszowi mięsa. Tę przekąskę na sylwestra robię od lat i niestety - tak chyba zostanie. Robię jedną rzecz z mięsem, a szwagier jest zachwycony - mówi, że to najlepsze, co weszło do rodziny. Myślałam, że jednak to moja osobowość, ale przepisem na tatar chętnie się podzielę.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Co na sylwestra? Sałatki i koreczki już znacie. Pieczeń i pierożki także już znacie. Teraz czas na mój popisowy numer - tatar. Szwagier Damian zajada się nim od lat, bo zawsze robię mięso w ten sposób - najpierw do lodówki, później do zamrażalnika. 

Zobacz wideo

Tatar - idealny przepis na sylwestra

Składniki:

  • 300 g wołowiny (tradycyjnie jest to polędwica, ale świetnie sprawdzi się także ligawa)
  • 2 jajka (dokładnie chodzi o żółtka)
  • 1 łyżka oleju
  • pół kieliszka whisky lub brandy
  • odrobina zimnej wody
  • sól, pieprz
  • dodatki - marynowane grzybki, cebula, ogórek kiszony, musztarda

Sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą w wykonaniu tatara, jest zakup odpowiedniej wołowiny. Musi być bardzo świeża, pod żadnym pozorem nie może być mrożona lub mielona. Najlepiej kupić wołowinę w sprawdzonym sklepie mięsnym lub prosto od rzeźnika.
  2. Kiedy już zaopatrzysz się w najlepszej jakości polędwicę lub ligawę, porządnie naostrz nóż. Mięso przez chwilę schłódź w zamrażarce (wystarczy 15 minut) i pokrój w bardzo drobną kostkę. Podobnie pokrój dodatki do tatara. To właśnie najważniejsza rzecz - schłodzenie mięsa.
  3. Posiekane mięso włóż do miski. Dodaj łyżkę oleju i łyżeczkę brandy. Dolej również 2 łyżki zimnej wody i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Zwilżonymi dłońmi starannie uformuj z mięsa dwa dyski i zrób w środku wgłębienie. Ostrożnie rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do wgłębienia w mięsie.
  5. Tatar połóż na środku talerza, obok ułóż posiekane dodatki i odrobinę musztardy. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.