Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przekąski na sylwestra, ale nie tylko - na każdą większą, mniejszą lub ważniejszą imprezę powinny być szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne. Tak jest właśnie ze ślimaczkami z ciasta francuskiego. Wystarczy szynka lub salami, ser, odrobina ketchupu lub innego sosu i chwilka w piekarniku. Smakują i na ciepło i na zimno.
Szybka przekąska na sylwestra - ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki na przekąskę z ciasta francuskiego:
- jedno duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- ulubiona wędlina w plastrach,
- ser żółty w plastrach,
- ketchup i odrobina majonezu,
- przyprawy, takie jak: sól, pieprz, oregano.
Sposób wykonania ślimaczków z ciasta francuskiego:
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je lekko ketchupem i majonezem. Delikatnie dopraw przyprawami.
- Na cieście połóż wędlinę, na wędlinie ser. Następnie zwiń ciasto w rulon.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Z zawiniętego ciasta francuskiego wycinaj kawałki i układaj je na blaszce do pieczenia.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10-15 minut. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. Sprawdzą się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.