Szybka przekąska na sylwestra. Gotowa w kwadrans, a znika ze stołu w minutę

Szybka przekąska na sylwestra? Proszę bardzo! Jest pyszna, szybciuteńka w przygotowaniu, a każdy sięga najpierw właśnie po nią podczas sylwestrowej zabawy. Wystarczy ciasto francuskie i ulubione dodatki.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przekąski na sylwestra, ale nie tylko - na każdą większą, mniejszą lub ważniejszą imprezę powinny być szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne. Tak jest właśnie ze ślimaczkami z ciasta francuskiego. Wystarczy szynka lub salami, ser, odrobina ketchupu lub innego sosu i chwilka w piekarniku. Smakują i na ciepło i na zimno. 

Zobacz wideo

Szybka przekąska na sylwestra - ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki na przekąskę z ciasta francuskiego:

  • jedno duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • ulubiona wędlina w plastrach,
  • ser żółty w plastrach,
  • ketchup i odrobina majonezu,
  • przyprawy, takie jak: sól, pieprz, oregano.

Sposób wykonania ślimaczków z ciasta francuskiego:

  1. Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je lekko ketchupem i majonezem. Delikatnie dopraw przyprawami. 
  2. Na cieście połóż wędlinę, na wędlinie ser. Następnie zwiń ciasto w rulon. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Z zawiniętego ciasta francuskiego wycinaj kawałki i układaj je na blaszce do pieczenia. 
  4. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10-15 minut. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. Sprawdzą się idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.