W Sylwestra najszybciej zniknął ze stołu. Zawsze robię ich potrójną porcję, bo każdy się o nie upomina

Przed zabawą sylwestrową mało kto ma ochotę na stanie w kuchni, by przygotować poczęstunek. By w tym roku więcej czasu poświęcić na odpoczynek, a nie gotowanie, warto sięgnąć po proste przepisy. Ten jest nie tylko błyskawiczny, a także smaczny, co widać po tym, że bardzo szybko znika. Proponujemy zrobić go znacznie więcej.

Gorączka sylwestrowej nocy dopada nas wszystkich. Ci, którzy wyprawiają imprezy chcą, by wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jedzenie jest również ważną kwestią i nie można obok niego przejść obojętnie. Jednak mało kto ma ochotę stać w kuchni przez wiele godzin.

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Znaczna część z nas woli przygotować szybkie przekąski, które nie są wymagające, a w dodatku są pyszne. Przykładem takiej przekąski są ślimaczki z ciasta francuskiego. Samo ich przyrządzenie to kilka minut, cała reszta dzieje się w piekarniku. Od razu uprzedzamy, że lepiej zrobić ich więcej, bo każdy się na nie rzuci.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu,
  • łyżka sosu czosnkowego,
  • 6 plastrów szynki,
  • 6 plastrów sera żółtego,
  • pół papryki czerwonej,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • jajko,
  • oregano,
  • bazylia.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie rozwiń z folii. Następnie całą jego powierzchnię posmaruj ketchupem lub przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym. Ważne jest, abyś omijał brzegi ciasta, ponieważ w późniejszym etapie będziesz je sklejać.
  2. Na sos równomiernie ułóż ser żółty, szynkę, kukurydzę i posiekaną papryczkę. Na końcu posyp wszystko oregano i bazylią.
  3. Ciasto tak jak w przypadku makowca roluj szerszą stroną do środka. Boki delikatnie zlep.
  4. Zwinięty rulonik podziel na 14 równych części. Każdy kawałek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wierzch ciasta.
  5. Piecz wszystko w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zarumienienia.
  6. Podawaj na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego.
Więcej o: