Świąteczne biesiady już za nami, hucznie powitaliśmy też nowy rok. U wielu osób bożonarodzeniowe wypieki pozostają jedynie smacznym wspomnieniem, ale nie brak także tych, u których świąteczne słodycze zalegają w szafkach. Jeśli nie chcecie ich wyrzucać, warto przygotować prosty i smaczny deser, który z pewnością podbije podniebienia łasuchów.
Bajaderki, czyli ciastka z resztek można kupić niemal w każdej cukierni. Można, ale w zasadzie po co, skoro jeszcze lepszą wersję tych słodyczy da się przygotować we własnej kuchni? Jak to zrobić? Na początek warto przygotować te składniki:
Ciastka, herbatniki i biszkopty pokrusz na drobne kawałki. Możesz je także zmielić w mikserze. W garnku zagotuj mleko i masło z cukrem i kakao. Powstałą masę przestudź i połącz ją z pokruszonymi słodyczami. Masa powinna być na tyle gęsta, by bez problemu formować z niej niewielkie kulki. Jeśli jednak jest zbyt rzadka, a ciasto przecieka przez palce, trzeba zagęścić ją mlekiem w proszku. Do masy na bajaderki warto dodać bakalie: rodzynki, suszone śliwki lub morele, a także kawałki czekolady lub czekoladowych cukierków czy batoników. Teraz wystarczy już tylko uformować niewielkie kulki z ciasta i odstawić je na minimum godzinę w chłodne miejsce.
Bajaderki smakują najlepiej, gdy są oblane polewą, dlatego w kąpieli wodnej rozpuść dwie tabliczki czekolady, a następnie zanurz w niej na każde ciastko. Jeśli chcesz, bajaderki oblane polewą możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, lub kakao. Smacznego!