Przepis na deser z resztek. Domowe bajaderki jak z cukierni zrobisz w godzinę, a z talerzy znikną jeszcze szybciej

W szufladzie czy lodówce zalegają poświąteczne słodycze? Jeśli nie wiesz, co z nimi zrobić, przygotuj deser zero waste! Domowe bajaderki są bajecznie proste do przygotowania i smakują wybornie.

Świąteczne biesiady już za nami, hucznie powitaliśmy też nowy rok. U wielu osób bożonarodzeniowe wypieki pozostają jedynie smacznym wspomnieniem, ale nie brak także tych, u których świąteczne słodycze zalegają w szafkach. Jeśli nie chcecie ich wyrzucać, warto przygotować prosty i smaczny deser, który z pewnością podbije podniebienia łasuchów. 

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Domowy deser z resztek. Bajaderki dla łasuchów

Bajaderki, czyli ciastka z resztek można kupić niemal w każdej cukierni. Można, ale w zasadzie po co, skoro jeszcze lepszą wersję tych słodyczy da się przygotować we własnej kuchni? Jak to zrobić? Na początek warto przygotować te składniki:

  • mleko - 250 ml,
  • kakao - 3-4 łyżki,
  • cukier - pół szklanki,
  • masło - 150 gramów,
  • dwie tabliczki czekolady,
  • resztki ciastek (herbatniki, biszkopty, kruche ciastka bez dodatku świeżych owoców i galaretki, bakalie),
  • opcjonalnie: mleko w proszku.

Tak zrobisz bajaderki. Przygotowane samodzielnie smakują najlepiej

Ciastka, herbatniki i biszkopty pokrusz na drobne kawałki. Możesz je także zmielić w mikserze. W garnku zagotuj mleko i masło z cukrem i kakao. Powstałą masę przestudź i połącz ją z pokruszonymi słodyczami. Masa powinna być na tyle gęsta, by bez problemu formować z niej niewielkie kulki. Jeśli jednak jest zbyt rzadka, a ciasto przecieka przez palce, trzeba zagęścić ją mlekiem w proszku. Do masy na bajaderki warto dodać bakalie: rodzynki, suszone śliwki lub morele, a także kawałki czekolady lub czekoladowych cukierków czy batoników. Teraz wystarczy już tylko uformować niewielkie kulki z ciasta i odstawić je na minimum godzinę w chłodne miejsce. 

Bajaderki smakują najlepiej, gdy są oblane polewą, dlatego w kąpieli wodnej rozpuść dwie tabliczki czekolady, a następnie zanurz w niej na każde ciastko. Jeśli chcesz, bajaderki oblane polewą możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, lub kakao. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA