Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Wysmaruj go tym słodkim produktem, a zniknie w 5 minut

Kurczak to lubiane i bardzo popularne mięso. Wykorzystujemy je do obiadów, przekąsek, czy nawet past, które wykorzystujemy w śniadaniach. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a połączenie go z oryginalnymi dodatkami dodaje mu charakteru. Dzięki temu przepisowi zrobisz szybki obiad, który jest palce lizać.

Przyrządzenie kurczaka jest tak proste, że poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia z gotowaniem. Można go podawać na wiele różnych sposobów, dlatego jest tak często wykorzystywany. Przede wszystkim podaje się go w formie smacznych i chrupiących kotletów. Robi się z niego również roladki, dodaje do domowej tortilli lub zapieka się go z serem i ziołami. Tak naprawdę to, jak go przygotujemy nie ma większego znaczenia. Zawsze wychodzi pyszny i sycący.

Zobacz wideo Kurczak w maśle ziołowym, pieczony na warzywach korzeniowych

By jednak posmakować nieco innych smaków, przygotowaliśmy ten przepis. Jest to przede wszystkim szybka opcja obiadowa. Dodatkowo skrywa on w sobie jeden składnik, który jest naprawdę wyjątkowy. Mowa tu o miodzie i to właśnie on ma dodatkowe zadanie, a nie tylko dodanie mięsu dodatkowego smaku. Oprócz walorów smakowych sprawia, że kurczak ma złocistą i chrupiącą skórkę. Gotowe mięso smakuje najlepiej z ugotowanymi ziemniakami i prostą domową sałatką.

Przepis na kurczaka miodowego

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • szczypta oregano,
  • oliwa z oliwek.
  • Składniki dodatkowe
  • ziemniaczki,
  • świeży koperek,
  • łyżeczka masła.

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka w razie potrzeby oczyść i osusz. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i umieść w misce.
  2. Do mięsa wlej miód, przyprawę do kurczaka, paprykę i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie odpowiednio gorąca, wrzuć na nią kurczaka. Smaż do uzyskania złotego koloru.
  4. W czasie smażenia przygotuj ziemniaki. Przemyj je, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
  5. Ugotowane i odcedzone połącz z posiekanym koperkiem i łyżką masła. Gotowe ziemniaki i mięso ułóż na talerzu, dodaj do tego domową sałatkę. Smacznego!
Więcej o: