-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Wysmaruj go tym słodkim produktem, a zniknie w 5 minut
Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Wysmaruj go tym słodkim produktem, a zniknie w 5 minut
Kurczak to lubiane i bardzo popularne mięso. Wykorzystujemy je do obiadów, przekąsek, czy nawet past, które wykorzystujemy w śniadaniach. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a połączenie go z oryginalnymi dodatkami dodaje mu charakteru. Dzięki temu przepisowi zrobisz szybki obiad, który jest palce lizać.
Przyrządzenie kurczaka jest tak proste, że poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia z gotowaniem. Można go podawać na wiele różnych sposobów, dlatego jest tak często wykorzystywany. Przede wszystkim podaje się go w formie smacznych i chrupiących kotletów. Robi się z niego również roladki, dodaje do domowej tortilli lub zapieka się go z serem i ziołami. Tak naprawdę to, jak go przygotujemy nie ma większego znaczenia. Zawsze wychodzi pyszny i sycący.
Zobacz wideo Kurczak w maśle ziołowym, pieczony na warzywach korzeniowych
By jednak posmakować nieco innych smaków, przygotowaliśmy ten przepis. Jest to przede wszystkim szybka opcja obiadowa. Dodatkowo skrywa on w sobie jeden składnik, który jest naprawdę wyjątkowy. Mowa tu o miodzie i to właśnie on ma dodatkowe zadanie, a nie tylko dodanie mięsu dodatkowego smaku. Oprócz walorów smakowych sprawia, że kurczak ma złocistą i chrupiącą skórkę. Gotowe mięso smakuje najlepiej z ugotowanymi ziemniakami i prostą domową sałatką.
Przepis na kurczaka miodowego
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki miodu,
- łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- szczypta oregano,
- oliwa z oliwek.
- Składniki dodatkowe
- ziemniaczki,
- świeży koperek,
- łyżeczka masła.
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka w razie potrzeby oczyść i osusz. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i umieść w misce.
- Do mięsa wlej miód, przyprawę do kurczaka, paprykę i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie odpowiednio gorąca, wrzuć na nią kurczaka. Smaż do uzyskania złotego koloru.
- W czasie smażenia przygotuj ziemniaki. Przemyj je, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
- Ugotowane i odcedzone połącz z posiekanym koperkiem i łyżką masła. Gotowe ziemniaki i mięso ułóż na talerzu, dodaj do tego domową sałatkę. Smacznego!