Podwójnie budyniowe pączki. Musisz je zrobić w tłusty czwartek. Zjesz od razu trzy porcje

Za niecały miesiąc będziemy obchodzić święto, za którym przepada wiele osób. Mowa tu o tłustym czwartku. By obchodzić ten dzień najlepiej jak tylko potrafimy, warto zrobić domowej roboty przysmaki. Takim smakołykiem są pączki. Z tego przepisu wyjdą miękkie, słodkie i rozpływające się w ustach.

Pączki towarzyszą nam od wielu lat. Zajadamy się nimi na co dzień, lecz jednego dnia w roku zjadamy ich znacznie więcej niż zazwyczaj. Tłusty czwartek to idealne święto dla tych, którzy są smakoszami słodkości. To właśnie wtedy kupujemy lub przyrządzamy wielkie porcje faworków, oponek i pączków. W zależności od naszych upodobań możemy smakować różnych wariantów smakowych.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Nasze pączki wyróżniają się na tle innych. Przede wszystkim są podwójnie budyniowe. Co to znaczy? Zarówno w cieście, jak i w nadzieniu można wyczuć jego smak. Krem, którym są faszerowane, ma również posmak krówki, gdyż dodaje się do niego masę kajmakową. Takie pączki można obsypać cukrem pudrem, lub oblać rozpuszczoną czekoladą.

Przepis na paczki budyniowe

Składniki

  • 600 g mąki pszennej + 2 łyżki do posypania,
  • całe jajko,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Składniki na nadzienie

  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 200 ml mleka,
  • pół puszki masy kajmakowej,
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i delikatnie zamieszaj. Na środku zrób wgłębienie.
  2. Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Zamieszaj do rozpuszczenia, a później wlej w powstały dołek. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  3. W tym czasie w rondelku roztop masło, pozostaw je do lekkiego wystudzenia. Do miski z drożdżami dodaj jajko, żółtka, budyń, spirytus i pozostałą część cukru. Dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  4. Na sam koniec wlej tłuszcz i ponownie wyrabiaj do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto przykryj czystą ścierką i odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno wyrosnąć.
  5. Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek i za pomocą szklanki wycinać z niego koła. Uformuj je w kulki i odłóż na czysty blat do ponownego wyrośnięcia.
  6. W garnku rozgrzej olej. Przygotowane pączki wrzucaj porcjami na tłuszcz i smaż je z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju.
  7. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Mleko podgrzej garnuszku i dodaj do niego budyń. Następnie wrzuć podzielone na mniejsze kawałki masło i utrzyj całość mikserem. Na sam koniec dodaj masę kajmakową i wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną masę przełóż do szprycy, którą będziesz nadziewać pączki. Po wykonaniu tego zadania obsyp wszystko cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.