Wydawać się może, że nie ma nic łatwiejszego na obiad, niż zupa pomidorowa na rosole. I to całkowita racja, jednak dziś podpowiemy, jak ją zrobić, by oprócz prostoty wykonania, cechowała się także niesamowitym smakiem. Dodanie przecieru ze słoika nie jest najlepszym wyborem - radzimy, by użyć krojonych pomidorów z puszki (poza sezonem) oraz podsmażenie ich na maśle. Jednak nie jest to jedyny sposób na to, by pomidorowa na rosole wyszła pyszna. Chodzi o jedną przyprawę, którą uwielbiają pomidory. Oczywiście chodzi o cukier.
Jak zrobić pomidorową na rosole? Przepis na najłatwiejszą zupę świata
Składniki:
- ok. 1,5 l rosołu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 solidne łyżki masła
- sól, pieprz, cukier, bazylia lub oregano
- ulubiony makaron
Pomidorowa na rosole - sposób wykonania:
- Rosół przecedź. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, jeśli wcześniej nie były dodawane i zagotuj.
- Na głębokiej patelni rozpuść masło i kiedy zacznie się pienić, dodaj pomidory z puszki. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukier i suszone zioła.
- Podsmażaj całość, aż z pomidorów odparuje część wody. Następnie całość dodaj do gorącego rosołu.
- Gotuj całość przez ok. 15 minut, następnie dopraw do smaku przyprawami i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli masz ochotę, możesz zabielić zupę śmietaną.
Do takiej zupy także pasują grzanki ziołowe lub podpieczona bagietka. Jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę startego sera, świetnie sprawdzi się mozzarella lub twardy, dojrzewający ser np. parmezan