Nadzienie do pączków wcale nie musi być totalnie słodkie. Oczywiście nie ma nic złego w pączkach z różą, powidłami lub z budyniem. Dziś troszeczkę poszalejemy i zdradzimy przepis na nadzienie do pączków, które jest słodko-ostre. Znacie przepis na chutney ze śliwek i pomarańczy? Zazwyczaj podaje się go do mięs, zwłaszcza do kaczki, ale w pączkach jest po prostu fenomenalny. Zdziwicie się, jakie to proste.
Nietypowe nadzienie do pączków, czyli pikantno-słodki chutney
Składniki:
- ok. 1 kg śliwek
- 300 ml soku pomarańczowego
- pokrojony imbir (kawałek o długości ok. 6 cm)
- 50 ml octu winnego (lub więcej do smaku)
- łyżka chili
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli
Sposób wykonania:
- Śliwki oczyść i usuń pestki. Następnie pokrój na kawałki, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj szeroki rondel lub garnek z grubym dnem. Następnie dodaj posiekane składniki, dołóż imbir oraz sok pomarańczowy oraz ocet. Na bardzo wolnym ogniu zagotuj całość, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy owoce się już zaczną rozpadać i utworzą konsystencję gęstego sosu, dodaj cynamon, chili i sok pomarańczowy. Gotuj dalej, aż sos się zredukuje. Pod koniec gotowania dopraw odrobiną soli.
Jak widać, robienie pączków to niekończąca się zabawa. Jeśli już myślami jesteście przy tłustym czwartku, taki pomysł na nadzienie do pączków z pewnością pozwoli ci zaskoczyć bliskich nietypowym, ale pysznym smakiem.