Znalazłam sposób na smaczniejszego kurczaka. Od teraz nie robię go klasycznie

Kurczak kojarzyć się nam może z kotletami, które podawane są przy każdej okazji. Mało kto zmienia przepis na rzecz ciekawszych smaków. Tym razem warto to zrobić, bo to, co wychodzi z tej receptury, jest warte przygotowania. Piersi z kurczaka nafaszeruj tą mieszanką i sam się przekonaj.

Kurczak to delikatne mięso i trudno je czymś popsuć. Właśnie przez to wykorzystywane jest do prawie każdej potrawy. Robi się z niego potrawki, zupy, kotlety, knedle i inne smaczne dania. Można z niego również zrobić roladki, które są świetną alternatywą dla kotletów. Co jednak do nich włożyć, by zachwycały smakiem? By to zrobić, wystarczą tylko trzy składniki.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Roladki z kurczaka pojawiają się na naszych stołach, lecz nie tak często jakbyśmy tego chcieli. Poznając ten przepis to się zmieni, bo to połączenie smakowa nie może czekać. Soczyste mięso wypełnia się mieszanką podsmażonego boczku, pora i serka topionego. Zawinięte roladki panieruje się w bułce i wysmaża na złoto. Tak przygotowywane obłędnie smakują zarówno z ziemniakami jak i domowym sosem.

Przepis na roladki z boczkiem, porem i serkiem topionym

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • pół pora,
  • 150 g wędzonego boczku w plastrach,
  • 100 g serka topionego,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek, następnie podziel na mniejsze porcje i rozbij za pomocą tłuczka. Każdy kawałek z każdej strony dopraw przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  2. Pora przemyj i pokrój w talarki. Plastry boczku pokrój w paseczki i umieść na suchej patelni. Podsmażaj je do zarumienienia, dodaj pora i smaż przez następne kilka minut.
  3. Na każdym kawałku mięsa rozłóż trochę pora z boczkiem, a także wyłóż kawałek serka topionego. Całość zawiń w zgrabną roladę.
  4. Jajka wbij do miski i roztrzep wraz z mlekiem. Na drugi talerz przesyp bułkę tartą. Każdą roladkę obtocz kolejno w jajku, a następnie w bułce.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu osącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.