Dobry sosik potrafi zamienić zwykłą kanapkę lub smutną sałatkę w przepyszne danie i czasami warto spróbować czegoś innego, niż wielkiej trójki sosów - ketchupu, majonezu i musztardy. Czasami stawiamy jeszcze na sos czosnkowy lub chrzan, ale żadne z wyżej wymienionych nie smakuje tak idealnie i nie pasuje do tak wielu dań, jak kultowy sos duński (choć pochodzący z Francji) - remulada. Oczywiście przy odrobinie szczęście kupimy gotowy sos w sklepie, ale i tak najlepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. Przepis na sos remulada jest banalnie prosty, a odpowiedni dobór dodatków sprawi, że będziesz jeść go łyżką z miseczki. Przyda się także pewna przyprawa - chodzi o mieszankę curry, dla koloru i nie tylko.
Składniki:
Taki sos pasuje świetnie do jajek na twardo oraz ryb lub warzyw z grilla. Jeśli chcesz dodatkowo podrasować smak sosu, możesz dorzucić posiekany ząbek czosnku, kilka kaparów oraz posiekany koperek lub natkę.