• Link został skopiowany

Najlepszy sos do kanapek i wędlin. Spróbujesz raz i nie spojrzysz na ketchup, a smak podkręci żółty dodatek

Nic tak nie podkręca smaku domowych kanapek, burgerów i wędlin, jak pyszny sos. Oczywiście najczęściej sięgamy po ketchup lub musztardę, ale to się zmieni, kiedy poznasz przepis na najlepszy, gęsty i kremowy sos duński. Jak zrobić kultową remuladę? Ważne są dodatki i żółta przeprawa.
Sos remulada
Viktory Panchenko /Shutterstock

Dobry sosik potrafi zamienić zwykłą kanapkę lub smutną sałatkę w przepyszne danie i czasami warto spróbować czegoś innego, niż wielkiej trójki sosów - ketchupu, majonezu i musztardy. Czasami stawiamy jeszcze na sos czosnkowy lub chrzan, ale żadne z wyżej wymienionych nie smakuje tak idealnie i nie pasuje do tak wielu dań, jak kultowy sos duński (choć pochodzący z Francji) - remulada. Oczywiście przy odrobinie szczęście kupimy gotowy sos w sklepie, ale i tak najlepiej smakuje taki przygotowany samodzielnie. Przepis na sos remulada jest banalnie prosty, a odpowiedni dobór dodatków sprawi, że będziesz jeść go łyżką z miseczki. Przyda się także pewna przyprawa - chodzi o mieszankę curry, dla koloru i nie tylko.

Zobacz wideo

Najlepszy sos do kanapek i wędlin. Jak zrobić remuladę?

Składniki:

  • 3 pełne łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 niewielkie korniszony
  • 1 niewielka cebula, polecam szalotkę
  • łyżka soku z cytryny lub łyżka soku z kiszonej kapusty
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, płaska łyżeczka curry
  • opcjonalnie jajko na twardo

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w naprawdę drobną kostkę i dodaj odrobinę cukru, by zmiękła i zniknął gorzki posmak. Tak samo drobno posiekaj także korniszony. Jeśli chcesz dodać jajko na twardo, je także pokrój w drobną kostkę. 
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez, jogurt oraz musztardę. Dopraw pieprzem, paprykę oraz curry. Całość wymieszaj. 
  3. W razie chęci, dodaj więcej soli oraz by podkręcić smak sosu, dodaj sok z cytryny lub ogórków. Ponownie wymieszaj i odłóż do lodówki, by smaki się przegryzły. 

Taki sos pasuje świetnie do jajek na twardo oraz ryb lub warzyw z grilla. Jeśli chcesz dodatkowo podrasować smak sosu, możesz dorzucić posiekany ząbek czosnku, kilka kaparów oraz posiekany koperek lub natkę.

Więcej o: