Biorę trochę m±ki, jogurt i łyżeczkę proszku. W kilka minut mam pyszne chlebki

Łatwa i szybka przek±ska lub baza do dania głównego z trzech podstawowych składników? Dzi¶ mamy przepis na przepyszne i mięciutkie chlebki, które zrobisz na patelni lub blasze. Jak się do tego zabrać? To tak łatwe, że zrobisz je z zamkniętymi oczami, a najlepiej smakuj± z masłem ziołowym. Zrób je na obiad lub podwieczorek, a nie oderwiesz się od talerza.

Chlebki z patelni przypominają sławne chlebki pita, jednak są dużo łatwiejsze w wykonaniu, i wcale nie ustępują im smakiem. Moim zdaniem są nawet smaczniejsze, bo zawierają jogurt, a nie wodę. Zazwyczaj podaję je jako dodatek do indyjskich dań, które przyrządzam na spotkania ze znajomymi, ale świetnie smakują także z domowym masłem ziołowym. Jednak chcę od razu przedzić - chlebki z patelni wychodzą tak pyszne, że jedna porcja to za mało - spróbujesz ich raz i z pewnością zawładną twoim sercem. 

Zobacz wideo

Chlebki z patelni - przepis i na obiad, i na przekąskę

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • ok. 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina miałkiej soli

Dodatkowo: masło ziołowe, sos mięsny lub warzywny

Chlebki na jogurcie - sposób wykonania:

  1. Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Kiedy się ociepla, możesz przygotować masło ziołowe. Włóż je do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki wystarczą) odrobinę posiekanego koperku i pietruszki. Możesz dodać także oregano. Kiedy składniki będą się podgrzewać przez ok. 3 minuty, zdejmij rondelek z ognia. Pod koniec możesz lekko osolić.
  2. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj jogurt i zagnieć ciasto. Pod koniec możesz dodać łyżkę ziołowego masła do smaku. Nie zapomnij także o soli. 
  3. Blat delikatnie podsyp mąką i wyjmij na niego ciasto. Zagniataj jeszcze chwilę i podziel na 8-10 części. Każdą z nich uformuj w kulkę i rozwałkuj na dość cienki placek. 
  4. Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Możesz delikatnie posmarować masłem patelnię, najlepiej za pomocą pędzelka, jednak chlebki wyjdą świetne także na suchej patelni. 
  5. Kiedy patelnia będzie już gorąca, połóż na niej chlebek i smaż ok. 2-3 minuty z obu stron, aż chlebki urosną i apetycznie się zarumienią. 

Już wiele razu udowadnialiśmy wam, że proste przepisy są najlepsze, a ten właśnie taki jest. Wypiekane chlebki na blaszce lub specjalnym piecu są podstawą kuchni indyjskiej i afrykańskiej, dlatego dla ciebie będą podstawą do najróżniejszych kulinarnych doświadczeń i próbowanie mnóstwa przepisów z całego świata. 

Więcej o: